Wasdroger onderhouden: tips voor schoonmaken

Wasdroger onderhouden: tips voor schoonmaken

Natuurlijk gun je al je witgoedapparaten een lang leven. Daarom is het belangrijk dat je ze goed onderhoudt zodat je de kans op kapotte onderdelen verkleint. Ook je wasdroger moet dus goed onderhouden worden. Daarvoor zijn er een paar zaken die je kunt doen om je wasdroger schoon en functionerend te houden.

 

Het onderhouden van je wasdroger komt voornamelijk neer op verschillende onderdelen van je droger schoonmaken. Afhankelijk van of je een afvoerdroger, condensdroger of warmtepompdroger hebt, zijn er verschillende onderdelen die af en toe een schoonmaakbeurt nodig hebben. Een wasdroger die namelijk niet goed schoon gemaakt wordt, verbruikt meer energie en maakt je was minder goed droog.

 

Pluizenfilter

Van de was die je droogt komen pluisjes en kleine stofdeeltjes vrij. Deze worden opgevangen in de pluizenfilters van je wasdroger. De filters bevinden zich in de deur en de deuropening. Maak deze filters na elke droogbeurt goed schoon. Wanneer deze stofdeeltjes en pluisjes namelijk in de droger zelf terecht komen, kunnen ze schade aan de droger aanrichten. Daarnaast ontstaat er ook nog eens brandgevaar wanneer de stofdeeltjes terecht komen op onderdelen die heet worden. Maak deze filters dus goed schoon door ze onder de kraan te houden en vervolgens af te drogen. Hierna kun je ze weer terug plaatsen.

 

Condensbak

Als je een condensdroger hebt, zit hier een condensbak in. Anders dan bijvoorbeeld bij een afvoerdroger (waarbij de slang de hete en vochtige lucht naar buiten begeleidt) wordt alle condens die van je was afkomt, in de condensbak opgevangen. Hetzelfde principe geldt voor warmtepompdrogers. Controleer dus regelmatig de condensbak en leeg deze het liefst na elke droogbeurt.

Ventilator

Aan de achterkant van je droger zit een ventilator die de warme lucht verspreid. Hier kan stof op terechtkomen waardoor de ventilator niet meer goed werkt en zelf stuk gaat. Controleer dus af en toe of deze ventilator schoongemaakt moet worden en neem hem af met een vochtig doekje.

 

Condensor

De condensor is de warmtewisselaar die ingebouwd is in warmtepompdrogers en condensdrogers. Bij veel drogers kun je de condensor uitnemen en onder de kraan schoonmaken. Raadpleeg wel vooraf altijd de handleiding om te zien of er een speciaal advies geldt voor het schoonmaken van de condensor in jouw specifieke wasdroger. Bij warmtepompdrogers kan de condensor niet verwijderd worden. In dat geval kun je hem het beste schoonmaken door het stof met een stofzuiger weg te halen. Sommige wasdrogers hebben een speciaal lampje dat aangeeft wanneer de condensor schoongemaakt dient te worden.

 

Luchtafvoerslang

Een verstopte luchtafvoerslang kan zorgen voor een minder droge was en een hoger energieverbruik. Maak deze slang regelmatig schoon door met een stofzuiger langs de binnenkant te gaan.

 

Binnen- en buitenkant

De binnen- en buitenkant van je droger kun je met een vochtig doekje en wat mild schoonmaakmiddel afnemen. Gebruik geen harde schoonmaakmiddelen zoals schuurmiddel. Allesreiniger, schoonmaakazijn of afwasmiddel volstaat.

 

Stefanie Katzenbauer

Op de hoogte blijven en/of dit bericht aanraden?