Wat moet ik doen als mijn wasmachine lekt
Wat vervelend! Je merkt plotseling dat er voor- onder of achter de wasmachine een plasje water ligt en je bent natuurlijk bang dat deze waterlekkage erger wordt en vervelende schade zal veroorzaken. Alhoewel lekkage niet vaak voorkomt, omdat de meeste moderne wasmachines een waterbeveiliging hebben, kan het natuurlijk altijd gebeuren door bijvoorbeeld verkeerd gebruik van de wasmachine. Hier volgen enkele tips voor als er water uit je wasmachine lekt.
Check: Waar komt het water uit je wasmachine en wanneer
Wat je het eerst moet doen als je ontdekt dat je wasmachine lekt, is kijken waar het water vandaan komt. Lekt het water uit de onderkant, of bij het filter (deze zit meestal rechts onderaan de wasmachine) of komt het vanuit het deurtje of uit de afvoerpijp? Let er tijdens het wassen op wannéér het uit de wasmachine komt, is dit tijdens het spoelen of tijdens het afpompen? Dit is allemaal erg belangrijke informatie die je nodig hebt om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.
Meest voorkomende oorzaken en de oplossingen
Wees niet meteen bang dat er iets ergs met je wasmachine aan de hand is, het kan best zijn dat het door een eenvoudige ingreep snel op te lossen is. En vaak is dit eenvoudiger dan je denkt! De meest voorkomende oorzaken en oplossingen voor een lekkende wasautomaat volgen hier:
- De afvoerpijp lekt
Lekt je wasmachine tijdens het afpompen, dan is de kans groot dat de waterafvoerslang te diep in de afvoerpijp zit. Oplossing: zet een emmer onder de afvoerpijp om water en vuil op te vangen. Trek dan de afvoerslang uit de afvoerpijp en zorg ervoor dat deze er niet dieper in zit dan 15cm. Om te voorkomen dat de slang toch te diep gaat zitten gebruik je een plastic beugel voor de afvoerslang die dit tegengaat (te koop bij onderdelenshops).
- Vaste afvoer is geblokkeerd
Het komt ook voor dat de afvoer tijdens het afpompen wordt geblokkeerd. Waarschijnlijk is dan de sifon (ook wel zwanenhals of waterslot genoemd) verstopt. Om deze leeg te maken zet je eerst een emmer onder de sifon en daarna draai je de afdichting aan de onderkant open. Zit deze er niet, schroef dan de hele sifon los en spoel deze door. Zit deze afdichting er wel dan laat je het vuil en het water in de emmer stromen.
Zit de verstopping verder dan de sifon, dan kan je proberen dit zelf op te lossen door de leiding met soda (agressievere ontstoppingsmiddelen kunnen de riolering beschadigen) en kokend water door te spoelen. Soda zorgt ervoor dat al het vet en vuil losweekt en met het water spoel je dit dan door de afvoerleiding. Zo ga je te werk; haal de afvoerleiding eerst uit de afvoer, vul dan een emmer met kokend water met daarin een half (of heel) pak soda en giet dit mengsel daarna met een trechter in de afvoer.
Nog een manier om de verstopping op te lossen is met behulp van een trekveer/ontstoppingsveer. Ontstoppingsveren (deze zijn doeltreffender dan een trekveer) heb je in veel verschillende soorten en maten en kan je kopen bij vrijwel alle doe-het-zelf zaken zoals Praxis, Karwei, Bauhaus of Gamma. Deze ontstoppingsveren zijn vrijwel risicoloos te gebruiken wanneer je een verstopping hebt. Met een draaiende beweging kan je de veer in de afvoer draaien, waarna het vuil achter de haak van de ontstoppingsveer blijft haken en je dit alles eruit kunt trekken. Zit de verstopping dieper dan 2 meter dan is het vuil meestal niet meer te bereiken en kan je beter een professional inschakelen.
- Lekkage aan de achterkant van de wasmachine
Is de afvoerslang lek en stroomt er water uit tijdens het afpompen, dan heb je een zeldzaam probleem, want dit komt bijna nooit voor. Het gaat meestal om een slang met aquastop of geintegreerde waterbeveiliging, vervang deze en het probleem is opgelost.
- De afvoerpijp is te kort
Als de afvoerpijp te kort is gaat deze tijdens het afpompen lekken. Dit probleem kan alleen maar ontstaan bij onjuiste installatie. Een afvoer hoort hoger te zitten dan het maximale waterniveau van de trommel dus bij het monteren van een nieuwe afvoerpijp met de juiste lengte zorg je ervoor dat de bovenkant van de afvoerbuis een paar cm lager zit dan de bovenkant van je wasmachine. De sofin plaats je dan laag bij de vloer.
- Lekkage aan de onderkant van de machine
Als er water lekt uit de bodemplaat tijdens de waterafvoer of tijdens het spoelen heb je een ernstig probleem. Het kan zijn dat je teveel zeep hebt gebruikt. Probeer nu de volgende dingen:
- Haal de stekker uit het stopcontact. Een wasmachine kantelen kan zeer gevaarlijk zijn!
- Kantel je wasmachine voorzichtig naar achteren en kijk of er water uit loopt. Als dit het geval is, plaats dan wat boeken of een plankje onder de voorpoten van de machine en laat al het water weglopen.
- Wacht 1 dag tot de wasmachine helemaal droog is. Als je weer lekkage krijgt op deze plek en je hebt niet te veel zeep gebruikt, dan is er waarschijnlijk sprake van een interne lekkage.
- Het lekt bij het zeepbakje
Het kan gebeuren dat er water tijdens de watertoevoer lekt bij het zeepbakje door opgehoopte zeepresten. Daardoor kan het water niet goed de trommel instromen. Onopgelost poeder of klontjes wasmiddel kan trouwens de slang ook goed blokkeren door de slechte waterdruk die is ontstaan. Let op: lekkage bij de zeepbak kan ook een teken zijn van een te volle belading of een gedeeltelijke blokkade van de pomp.
- Water aan de onderkant van de deur
Het kan tijdens het draaien van het wasprogramma voorkomen dat erharen en pluisjes rondom de deur en in de rubberen rand terecht komen. Verdeel een grote lading wasgoed altijd goed over de wastrommel. Zorg dat er niets uit de wastrommel steekt want er kan dan beschadiging aan de rubberen randafdichting ontstaan tijdens het draaien van de trommel. Zie ook het bovenstaande filmpje voor meer uitleg.
Twijfel je over wat je kunt doen of heb je specifieke vragen over de waterstop, overloopbeveiliging of andere problemenmet je wasmachine, stel dan je vraag op ons wasmachine forum!
Populairste wasmachines