Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis
Wasresultaat
Wis
Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis
Wasresultaat
Wis

Eco-programma wasmachine: wat is het en waarom?

Eco-programma wasmachine: wat is het en waarom?

Door: redactie@wasmachines.nl | 12 december 2019 09:22

Veel wasmachines hebben tegenwoordig een eco-programma. Dit programma wordt vaak gebruikt om het milieu minder te belasten en het is daarnaast zuinig voor je portemonnee. Bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine loont het dan ook om het energieverbruik van verschillende wasmachines te vergelijken. Maar wat houdt het eco-programma van je wasmachine nou precies in?

Wat is het eco-wasprogramma?

Het eco-wasprogramma wordt gebruikt om het energieverbruik van je wasmachine te bepalen. Controleer dus altijd goed het energielabel voordat je overgaat tot de koop van een wasmachine. Gebruik je tijdens het wassen dus niet de eco-knop? Dan verbruik je meer energie. Om je eco-wasprogramma te gebruiken, zoek je op je wasmachine naar een programma met een pijltje, een ‘E’ of letterlijk ‘eco’ erbij. Het eco-wasprogramma duurt over het algemeen een stuk langer dan een gewoon wasprogramma. Hiervoor kun je per kilo was ongeveer het dubbele aan tijd rekenen wat een normaal wasprogramma nodig heeft.

Dit komt doordat het eco-wasprogramma op een veel lagere temperatuur wast. Hierdoor wordt water en energie bespaard. Het opwarmen van het water kost namelijk, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, de meeste energie. Om je kleding wel goed schoon te maken, krijgt het textiel langer de kans om het water en het wasmiddel in zich op te nemen. Daardoor is het resultaat uiteindelijk hetzelfde als wanneer je met een gewoon wasprogramma van 30 of 40 graden zou wassen. Hierdoor leent dit programma zich ook nog eens heel goed voor extra vieze kleding of textiel. Kies dus, wanneer je op het eco-programma wast, altijd de temperatuur waarop je normaal gesproken het textiel ook zou wassen.

Wassen op lage temperaturen

Heeft jouw wasmachine geen eco-wasprogramma? Was dan je kleding en wasgoed zo veel mogelijk op lage temperaturen om extra zuinig te wassen. Hiermee kun je ook energie en water besparen. Veel wasmiddelen worden er tegenwoordig op gemaakt dat er op lage temperaturen gewassen wordt. Daarnaast bescherm je je kleding het meest door op een temperatuur van ongeveer 30 graden te wassen. Hou dus altijd als vuistregel om energie te besparen: hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik. Dat merk je óók in je portemonnee wanneer je de jaarlijkse energierekening ziet.

Let er wel op dat je minstens een keer per maand een wasje laat draaien op een hoge temperatuur. Hiermee bedoelen we het wasprogramma van minimaal 60 graden. Hiermee voorkom je de vestiging van vetluis, een vieze bacterie die ontstaat door zeepresten en die niet goed is voor je wasmachine. Daarnaast kan deze bacterie voor nare geurtjes in je wasgoed zorgen. Met een wasbeurt op een hoge temperatuur spoel je deze bacterie weg.

Stefanie Katzenbauer

Op de hoogte blijven en/of dit bericht aanraden?