Review Score
Wis

Wasvoorschriften voor stoffen en materialen

Wasvoorschriften voor stoffen en materialen

Door: redactie@wasmachines.nl | 12 juni 2018 00:00

Als je iets nieuw koopt, wil je er ook liefst zo lang mogelijk van genieten. Een kledingstuk op een goede manier wassen is daarbij erg belangrijk. Je hebt zoveel verschillende materialen en stoffen, zoals wol en acryl, maar ook luxe materialen zoals kasjmier en zijde. En hoe was je kleding van polyamide, polyester of nylon in de wasmachine? Wat moet koud gewassen worden en wat mag alleen maar met de hand in een sopje? Lees het hier allemaal op wasmachines.nl. Bewaar de pagina in je favorieten zodat je de wasvoorschriften altijd bij de hand hebt of print het uit!

 

Wasvoorschriften voor stoffen en materialen

Viscose / rayon

We beginnen met een veelvoorkomend materiaal voor kleding: Viscose. Vroeger ook wel rayon genoemd. Het is een semi-synthetisch materiaal dat uit natuurlijke vezels bestaat die chemisch zijn behandeld

Wasvoorschrift

Eigenlijk heeft met de hand wassen de voorkeur, maar je kan kledingstukken van viscose ook in de wasmachine wassen. Gebruik daarvoor een wasprogramma voor fijne was en was het niet warmer dan 40 graden. Als het programma klaar is, haal dan de kleding van viscose meteen uit de machine. Ga je met de hand wassen, denk er dan aan dat je de kledingstukken niet uitwringt, druk gewoon het overtollige water er voorzichtig uit.
 

Drogen (niet in de droger)

Als je kleding nog vochtig is, moet je nog even het geheel in model brengen en leg het te drogen of hang het op aan de waslijn buiten (liefst aan een schone kledinghanger). Doe viscose nooit in de droger!
 

Let op:

  • Bescherm de zachte vezel van viscose door deze binnenstebuiten te wassen.
  • Viscose kreukt heel snel. Om dit te voorkomen vul je de trommel van je wasmachine maar voor de helft.

Acryl

Acryl wordt vaak gebruikt als alternatief voor wol, maar is een synthetisch materiaal. Het kreukt niet en rekt niet uit en neemt weinig water op. Voordeel is wel dat het snel weer droogt als het nat geworden is. In tegenstelling tot polyester ademt de stof redelijk, zodat transpiratie goed verdampt. Nadeel is dat acryl sneller pilt en gaat pluizen.
 

Wasvoorschrift

Acryl kan zowel in de wasmachine als met de hand gewassen worden. Met wasverzachter voorkom je dat de stof statisch wordt. Acryl krimpt niet, maar kan slecht tegen hitte. Was het daarom op een wolwasprogramma op maximaal dertig graden. Een delicaat kledingstuk van acryl kan je beter met de hand wassen in lauw water.
 

Drogen (niet in de droger)

Niet in de felle zon drogen. Als je kleding nog vochtig is, moet je nog even het geheel in model brengen en leg het te drogen of hang het op aan de waslijn buiten (liefst aan een schone kledinghanger). Doe acryl nooit in de droger!

Katoen

Katoen is eenvoudig te wassen. Deze natuurlijke stof kan goed tegen hoge temperaturen, zelfs tegen kokend heet water.


Wasvoorschrift

Je kan katoen wassen met elk wasmiddel en op elke temperatuur. Wil je die katoenen handdoeken of shirts spierwit houden, dan kan je zelfs voorzichtig wassen met bleekmiddel.
 

Drogen

Katoen kan in de droger op een hoge temperatuur. Haal het katoenen kledingstuk nog warm uit de droger zodat het nog weinig kreuken heeft, maar vaak moet je katoenen kleren wel even strijken.

Corduroy

Een zwaar katoenen stof met een ribbel in de lengte.


Wasvoorschrift

Corduroy kan net als katoen heet gewassen worden. Strijken is lastig, daarmee maak je de geruwde ribbel glad.
 

Drogen

Corduroy kan in de droger, liefst op lage temperatuur, of hang het kledingstuk te drogen.

Linnen

Linnen is een natuurlijk soort textiel dat goed ademt en sterker is dan katoen. Het wordt gemaakt uit vlas.


Wasvoorschrift

De meeste kleding van linnen zijn wasbaar in de wasmachine, maar controleer voor de zekerheid wel even het waslabel. Als het niet in de wasmachine mag, was het dan met de hand in een sopje met milde zeep.
 

Drogen (niet in de droger)

Doe linnen items niet in de droger, het kan namelijk permanente kreuken veroorzaken en het verkort de levensduur van het kledingstuk. Je kan het liggend of hangend laten drogen (liefst niet in de zon). Rek het linnen voorzichtig in vorm voordat u het aan de waslijn hangt, dit voorkomt krimpen. 

Kasjmier

Kasjmier of kasjmir is een type wol afkomstig van de Kasjmirgeit. Het is een luxueuze stof die voorzichtig behandeld moet worden.


Wasvoorschrift

Kasjmier mag niet in de wasmachine, maar moet voorzichtig met de hand gewassen worden met lauw water met zeer milde wasmiddel of shampoo. Wrijf het wasmiddel voorzichtig in de stof en spoel het daarna goed uit met lauw water. Wring het niet uit, het kan daardoor zijn vorm verliezen!
 

Drogen (niet in de droger)

Knijp het overschot aan water uit de kasjmier en leg het daarna op een schone handdoek en rol het kasjmieren kledingstuk in de handdoek en druk voorzichtig droog. Laat het daarna plat liggend op een droge handdoek aan de lucht drogen. Hang het nooit aan een hanger, dan verliest het zijn vorm. Sommige kasjmieren kleding mag alleen worden gestoomd, bekijk daarom goed het waslabel.

Fleece

Fleece is synthetisch en wordt gebruikt om warme kleding van te maken. 


Wasvoorschrift

Je mag fleece kleding redelijk warm wassen, maar moet wel direct na het wassen uit de wasmachine gehaald worden. Zo blijft de fleece pluizig en niet mat.
 

Drogen (niet in de droger)

Fleece kleding moet hangend drogen en mag niet in de droger.

Leer

Leer wordt gemaakt van dierenhuiden, bijvoorbeeld van varkens en koeien. Luxe leer is afkomstig van bijvoorbeeld een hert, een lam of een kalf.
 

Wasvoorschrift

Lees eerst de onderhoudsinstructies op het label goed door en volg deze instructies op. Veel leersoorten kunnen met de hand gewassen worden in lauw water met milde zeep of afwasmiddel. Vlekken kan je met een vochtige doek proberen af te nemen. Voor oudere en diepere vlekken moet je een leercleaner spray gebruiken (niet op waterbasis) en wrijf daarmee de vlek voorzichtig eraf met een zachte doek.
 

Drogen (niet in de droger)

Leer mag niet in de droger. Laat het drogen aan de lucht. Hang leren kledingstukken nooit bij de verwarming, want dan kan de stof hard worden. Probeer je jas ook zoveel mogelijk uit de zon te houden om kleurverschil te voorkomen.

Lyocell of Tencel

Lyocell, of beter bekend onder de merknaam Tencel, is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis, gemaakt van cellulose uit houtsnippers. Het heeft de luxe uitstraling van zijde en is net zo sterk als polyester. Lyocell is te herkennen aan de subtiele zijde-achtige glans. Het voelt heel zacht aan en absorbeert water zelfs nog beter dan katoen.
 

Wasvoorschrift

Lyocell of Tencel kan in de machine worden gewassen. Over het algemeen kan het op een wasprogramma tot 40 graden. Was kleding met Tencel-stoffen die zijn gecombineerd met katoen of rayon met de hand.
 

Drogen

Tencel kan in de droger, maar houd er rekening mee dat het de eerste keer tot 3 procent kan krimpen. Je kan het ook drogen aan de lucht, maar de stof kan dan stijf worden. Stop een zachte handdoek in de droger en droog op een lage temperatuur om dit te verhelpen.

Modal

Modal is een stof gemaakt van modalvezels. Dit is een verdere ontwikkeling van viscose en is dus een kunstmatige vezel uit natuurlijke grondstoffen. Het is gemaakt om de eigenschappen van katoen te benaderen.
 

Wasvoorschrift

Sommige kledingstukken van modal moeten koud met de hand gewassen worden met een fijn wasmiddel. Is de kleding wat robuuster, dan kan het gewassen worden in de wasmachine op een kort programma met lage toeren en koud water.
 

Drogen (niet in de droger)

Leg modal liggend in de schaduw te drogen, nadat je overtollig water met een handdoek uit de kleding hebt gedrukt. Het mag niet op een hoge temperatuur worden gedroogd.

Nylon

Nylon is de merknaam van een synthetische vezel (polyamide) en wordt vooral op de huid gedragen. Nylon is niet statisch, is zeer sterk, behoudt zijn vorm en transporteert zweet naar buiten, waar het vervolgens verdampt. 

 

Wasvoorschrift

Bijna alle nylon items kunnen in de wasmachine worden gewassen op lage temperaturen. 
 

Drogen (niet in de droger)

Nylon kan in de droger, maar het kan dan erg statisch worden. Met speciale drogerdoekjes kan je dit voorkomen.

Polyamide

Polyamide voelt aan als zacht katoen, maar is waterproof en ademend. Het is dus zeer geschikt voor kleding die je lichaam op een comfortabele temperatuur moet houden en tegelijkertijd vocht af kan voeren. 
 

Wasvoorschrift

Polyamide mag in de wasmachine alleen met koud water gewassen worden met een wasmiddel zonder bleekmiddel.
 

Drogen (niet in de droger)

Polyamide krimpt in de droger. Laat de stof daarom aan de lucht drogen.

Polyester

Polyester is een kunstmatige vezel die sterk is en zijn vorm behoudt. Het is bestand is tegen kreuken.


Wasvoorschrift

Polyester kleding mag in de wasmachine en mag met warm water gewassen worden.
 

Drogen

Het beste is om je polyester kleding hangend te laten drogen. Het mag eventueel in de droger op een lage temperatuur.

Satijn

Satijn is een weeftechniek, die van elk materiaal geweven kan worden. Voor het maken van satijn gebruikt men de "satijnbinding". Satijn kan geweven zijn van katoen, zijde, polyester en andere materialen. Vaak bedoelen we met 'satijn' een stof van 100% polyester.
 

Wasvoorschrift

Controleer altijd het waslabel om te bepalen welk schoonmaakproces je moet volgen voor satijn. Satijnen lakens of kleding moet met de hand in lauw water of met een fijnwasprogramma worden gewassen. Wring satijnen kleding niet uit om vormverlies te voorkomen.
 

Drogen (niet in de droger)

Satijn mag niet in de droger. Leg het kledingstuk op een handdoek en druk erop om het overtollige water te verwijderen. Droog het daarna aan de lucht (niet in de zon en niet bij de verwarming).

Zijde

Zijde is een ademend, 100% natuurlijk materiaal. Het is afkomstig van de cocon van de Zijdevlinder.

 

Wasvoorschrift

Zijde heeft van nature de eigenschap om vuil af te stoten en is redelijk eenvoudig schoon te maken. Het mag echter niet gewassen worden in de wasmachine, zelfs het fijnwasprogramma is te ruw voor deze delicate stof. Om zijde te wassen gebruik je een mild wasmiddel in koud water, met een paar druppels haarconditioner zorg je ervoor dat de zijde flexibel en zacht blijft.
 

Drogen (niet in de droger)

Knijp het overschot aan water uit de zijde en leg het daarna op een schone handdoek en rol het zijden kledingstuk in de handdoek en druk voorzichtig droog. Laat het daarna plat liggend op een droge handdoek aan de lucht drogen. Hang het nooit aan een hanger, dan verliest het zijn vorm. Hang het niet in de zon.

Spandex / elasthaan / lycra

Spandex, een elastische vezel die kunstmatig is, kan worden uitgerekt tot verschillende keren zijn eigen lengte en daarna gewoon naar zijn originele lengte terugspringen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor waist trainers en korsetten.


Wasvoorschrift

Kleding en andere items van spandex kunnen in de wasmachine lauw gewassen worden. Pas op dat je geen geen wasmiddelen met bleekmiddel op stoffen die spandex bevatten gebruikt.
 

Drogen

Laat spandex aan de lucht drogen. In de droger kan, mits je het op een lage temperatuur droogt.

Suède

Suède is leer dat wordt gemaakt van de onderzijde van de huid. Het fluweelzachte karakter krijgt het nadat de vezels gepolijst zijn en aan de oppervlakte gebracht.
 

Wasvoorschrift

Suède mag niet in de wasmachine. Reinigen doe je door met speciale suèdereiniger de vlekken te verwijderen. Het is beter om voor een goede reiniging het kledingstuk naar de stomerij te brengen.
 

Drogen (niet in de droger)

Laat suède drogen bij kamertemperatuur. Het mag niet in de droger.

Tule

Tule is textiel gemaakt van dunne zijde, polyamide of kunstvezel waarvan de mazen zeshoekig zijn. Tule is verkrijgbaar in verschillende fijnheden. Het rafelt niet en is dus makkelijk te verwerken.


Wasvoorschrift

Tule kan in de wasmachine scheuren en mag daarom alleen met de hand worden gewassen. Gebruik alleen zachte zeep, wrijf of wring niet en beweeg het voorzichtig door het water.
 

Drogen (niet in de droger)

Tule mag nooit in de droger, je kan de stof het beste op laten drogen in de zon.

Fluweel

Fluweel is een geweven stof, waarbij rechtopstaande pluizen van de zijde of katoen met de kettingdraden zijn meegeweven en zijn afgesneden. Ook andere stoffen worden gebruikt, zoals linnen, wol en mohair of synthetische stoffen.
 

Wasvoorschrift

Heeft het fluweel een katoenen of zijden basis, dan is het verstandig om het te laten stomen. In alle andere gevallen mag je het met de hand wassen, maar fluweel mag nooit in de wasautomaat!
 

Drogen (niet in de droger)

Je kunt je fluwelen kleding het beste laten drogen aan een hanger of plat op de grond. De droger kan het kledingstuk vaak niet verdragen.

Wol

Wol is gemaakt van zachte, dunne haren van de vacht van sommige dieren. Het is een volledig natuurlijk materiaal. Het is zowel waterafstotend, vuilafstotend, brandwerend en antistatisch.
 

Wasvoorschrift

Met wollen kleding moet je voorzichtig zijn, het krimpt op hoge temperaturen enorm. Gelukkig hoef je wol niet vaak te wassen, het laten luchten is vaak voldoende. De meeste wollen kledingstukken kunnen in de wasmachine worden gewassen op het wolwasprogramma. Beter is om het met de hand te wassen.
 

Drogen (niet in de droger)

Knijp het overschot aan water uit de wol en leg het daarna op een schone handdoek en rol het wollen kledingstuk in de handdoek en druk voorzichtig droog. Laat het daarna plat liggend op een droge handdoek aan de lucht drogen. Hang je wollen kledingstuk nooit nat op, want dan zal de stof uitrekken en zijn vorm verliezen.

Denim

Denim, ook wel spijkerstof genoemd, is een weefsel in keperbinding en wordt veel gebruikt voor kleding zoals spijkerbroeken. Het is een bijzonder sterke katoenen stof.
 

Wasvoorschrift

Denim kan in de wasmachine, maar trek het altijd binnenstebuiten. Was met gelijke kleuren, want denim kan afgeven. Denim bij voorkeur op 40 graden of kouder wassen en gebruik een wasmiddel voor fijne was.
 

Drogen

Denim kan in de droger, maar denk er aan dat het de eerste keer iets kan krimpen. Het beste hang je denim kleren te drogen aan de lucht.
 

PS Meer informatie en tips over denim wassen en denim drogen? Lees: Tips voor spijkerbroeken wassen in de wasmachine.

Populairste wasmachines

Roos van Wasmachines.nl

Op de hoogte blijven en/of dit bericht aanraden?