Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis
Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis

Was in de droger of was ophangen?

Was in de droger of was ophangen?

Door: redactie@wasmachines.nl | 18 november 2019 00:00

Lekker, de was is gedaan. Maar nu moet je schone was natuurlijk nog drogen. Daarvoor zijn twee mogelijkheden: je kunt je was in de wasdroger doen of de was ophangen, aan een rekje, waslijn of droogmolen. Afhankelijk van het weer kun je dat buiten of binnen doen. Zowel was drogen aan de lijn als was in de wasdroger doen heeft zo zijn voor- en nadelen. Die zetten we hier voor jou op een rijtje!

Was drogen: buiten

Vooral in de zomer is het lekker om je was buiten te laten drogen. Niet alleen is het snel droog (vooral als er een windje staat), ook bespaar je zo natuurlijk energie. Bovendien kun je alle soorten textiel op deze manier laten drogen (terwijl niet elke textielsoort in de droger mag). Er zijn nog meer voordelen aan je was buiten drogen. Zo gaat het bijvoorbeeld extra fris ruiken en slijt het minder dan wanneer je het in de wasdroger stopt. Ook fijn: wasgoed dat je buiten droogt, is al zo goed als kreukvrij. Je bent daardoor dus minder tijd kwijt aan strijken.

Je kunt je was buiten drogen op dagen dat het niet regent. Schijnt de zon niet, dan is het fijn als er wel wat wind staat, zodat de was als het ware droog kan ‘klapperen’. Schijnt de zon wel, dan heeft dat als bijkomend voordeel dat je was witter en schoner wordt. Dat komt door de uv-straling: die zorgt er namelijk voor dat bacteriën worden gedood en dat vlekken minder worden – de zon is eigenlijk een soort natuurlijk bleekmiddel. Dat is ook de reden dat witte lakens vroeger praktisch altijd buiten werden gedroogd, op een grasveld dat ‘de bleek’ werd genoemd.

Zijn er geen nadelen aan buiten drogen? Jawel. Hoewel je al je wasgoed buiten aan de lijn kunt gangen, moet je als de zon schijnt wel oppassen met bijvoorbeeld lichte kledingstukken van zijde of wol. Die kunnen door het zonlicht een beetje gelig worden. Ook felgekleurde was (de bonte was) kan wat van kleur verschieten door het zonlicht. Wil je ervoor zorgen dat je gekleurde kledingstukken niet verbleken door de zon? Draai ze dan binnenstebuiten voordat je ze ophangt. Een ander nadeel is dan bijvoorbeeld handdoeken heel hard worden als je ze buiten droogt. Wil je lekker zachte handdoeken, dan zul je ze echt in de wasdroger moeten doen! Ook kost het ophangen van de was meer tijd dan alles in de droger stoppen. Een nadeel is ook dat je buiten best veel ruimte nodig moet hebben om je was te drogen. Heb je een kleine tuin of balkon en hang je je was op, dan kun je bijvoorbeeld niet meer lekker zitten. Tot slot is je was buiten drogen in de zomer leuk, totdat de buren gaan barbecueën. Je moet je was dan snel binnenhalen, om te voorkomen dat het naar rook gaat stinken. Lastig, vooral als je was nog net niet helemaal droog is.

Was drogen: binnen

Is het buiten erg nat of grijs, dan kun je je was beter binnen ophangen dan buiten. Veel voordelen van buiten drogen gelden ook voor binnen drogen:het kost je geen energie, je wasgoed slijt er niet van én je hebt minder last van kreukels. Wel wordt het minder fris dan wasgoed dat buiten droogt, en ook duurt het een stuk langer voordat het helemaal droog is.

Wil je binnen was drogen, dan heb je daar wel de ruimte voor nodig. Ideaal is bijvoorbeeld een zolder waar je een waslijn kunt spannen of een droogrek kunt neerzetten. Je kunt beter geen groot wasrek in een klein kamertje zetten. Is de ruimte waar je je was droogt onverwarmd (we kunnen ons voorstellen dat je op zolder eigenlijk maar nauwelijks de kachel aan hebt), dan kan het drogen zoals gezegd best lang duren. Een ander nadeel is dat je echt goed moet kunnen ventileren; droog je je wasgoed binnen en laat je alle ramen potdicht zitten, dan krijg je een vochtprobleem. Je zou bijvoorbeeld last van schimmel kunnen krijgen. Dat voorkom je door in de ruimte waar je je wasgoed droogt, minimaal één raam een stukje open te zetten. Houd er wel rekening mee dat je hierdoor dan, vooral in de winter, warmte verliest.

Was drogen in de droger

Aan de lijn drogen is één optie, je was in de wasdroger stoppen is de andere optie. Het grote voordeel hiervan is natuurlijk dat je was heel snel droog is en dat het veel minder tijd kost dan alle afzonderlijke kledingstukken een voor een aan de lijn te hangen. Draai je veel wassen achter elkaar (en heb je een gezin, dan gebeurt dat al snel), dan valt daar met een waslijn of wasrekje eigenlijk niet tegenop te drogen. Hieronder gaan we nog wat dieper in op de voor- en nadelen van de wasdroger. Overigens: wist je dat de meeste mensen gemiddeld 40% van hun wasgoed níet in de droger stoppen maar sowieso ophangen? Dat komt omdat sommige textielsoorten niet in de droger mogen!

Was in de droger: voordelen

Zoals gezegd is het allergrootste voordeel van je wasgoed drogen in de wasdroger dat het lekker snel klaar is. Ook heb je met drogen in de droger veel minder kans op vochtproblemen dan wanneer je je wasgoed in huis aan de lijn zou drogen. Een ander voordeel is dat je wasgoed zacht uit de wasdroger komt – je hoeft dus geen wasverzachter meer te gebruiken. Handdoeken worden heerlijk wollig als je ze in de wasdroger stopt. Groot wasgoed, zoals dekbedovertrekken, laat zich ook veel makkelijker drogen in de machine dan aan de lijn. Je maakt met een wasdroger je huishouden dus een stuk sneller en makkelijker!

Was in de droger: nadelen

Aan het gebruik van een wasdroger kleven ook nadelen. Zo slijt je kleding sneller in een wasdroger. Dat zie je wanneer je het pluizenfilter schoonmaakt. Dat zijn allemaal vezels afkomstig uit jouw handdoeken, shirts, broeken en truien!

Het voornaamste nadeel is echter geld. Een wasdroger kan behoorlijk wat energie verbruiken – het kan soms zelfs oplopen tot 7% van je totale energieverbruik. Gelukkig kun je wel het een en ander doen om zo zuinig mogelijk te drogen. Kies een energiezuinige wasdroger (een warmtepompdroger verbruikt bijvoorbeeld minder stroom dan een condensdroger),let op het energielabel, droog met een volle trommel, maak het pluizenfilter geregeld schoon en kies een passend droogprogramma. Meer bespaartips vind je hier!

 

Annemarie van Wasmachines.nl

Op de hoogte blijven en/of dit bericht aanraden?