Warmtepompdroger, condensdroger of luchtafvoerdroger?

Warmtepompdroger, condensdroger of luchtafvoerdroger?

Warmtepompdroger, condensdroger, luchtafvoerdroger, droger

Wanneer je toe bent aan een nieuwe wasdroger, is een van de eerste dingen die je moet doen kiezen wat voor soort wasdroger je wilt. Je kunt kiezen uit een warmtepompdroger, condensdroger of luchtafvoerdroger. Alle drie hebben ze hun voordelen en hun nadelen. Hier kun je zien waarin ze van elkaar verschillen. Warmtepomp of condensdroger? Luchtafvoerdroger of warmtepompdroger? Condensdroger of luchtafvoerdroger? Na het lezen van dit artikel weet jij wat voor jou de beste droger is!

Zo werkt een luchtafvoerdroger

Een luchtafvoerdroger werkt met een verwarmingselement dat de lucht verwarmd. Deze warme lucht wordt vervolgens de droogtrommel in geblazen en neemt het vocht op uit je was (warme lucht kan meer vocht opnemen dan koude lucht, vandaar dat de lucht verwarmd wordt). Natuurlijk moet die vochtige lucht ook weer uit je droger – anders zou de was niet droog worden. Dat gebeurt via een slang, die je door een opening in de muur steekt. Je kunt de slang ook uit het raam hangen. Zo wordt de lucht dus naar buiten afgevoerd.

 

De voordelen van een luchtafvoerdroger

- Er wordt gedroogd op een hoge temperatuur; de was is dus snel droog – sneller dan in een condensdroger of warmtepompdroger.

- Een luchtafvoerdroger is goedkoop in aanschaf.

 

De nadelen van een luchtafvoerdroger

- Een luchtafvoerdroger is niet zuinig met energie. Vooral als je de wasdroger vaak gebruikt, kan het stroomverbruik (en dus de energiekosten) flink oplopen.

- Je hebt een afvoer naar buiten nodig. Dat betekent dat er of ergens in de muur een opening moet zitten, of dat je een slang naar buiten moet hangen. In de zomer is dat niet zo erg, maar in de winter verlies je zo veel warmte.

- Door de hoge droogtemperatuur kun je niet alle textielsoorten in deze droger drogen.

Zo werkt een condensdroger

Ook een condensdroger werkt met een verwarmingselement dat lucht verwarmt. Deze vochtige lucht wordt echter niet via een buis of slang afgevoerd. In plaats daarvan wordt het water gecondenseerd en opgevangen in een speciale bak, de condensbak. Je kunt ervoor kiezen om deze bak na elke droogbeurt zelf te legen (een kwestie van bak uit de droger trekken en leeggieten in de wasbak of het toilet) óf om hem met een slang aan te sluiten op de waterafvoer.                 Je hebt er dan geen omkijken meer naar. Let wel op of de condensdroger die je op het oog hebt inderdaad op de afvoer kan worden aangesloten (dit is namelijk niet altijd het geval) én check of er een slang wordt meegeleverd.

 

De voordelen van een condensdroger

- Omdat een condensdroger op hoge temperatuur droogt, is je was lekker snel droog.

- In aanschaf is een condensdroger relatief goedkoop. 

- Wanneer je de condensbak handmatig leegt, heb je geen afvoer nodig: je kunt deze droger dus overal neerzetten.     

 

De nadelen van een condensdroger

- Door de hoge droogtemperatuur kun je niet alle textielsoorten in deze droger drogen.

- Condensdrogers zijn minder zuinig in gebruik dan warmtepompdrogers en luchtafvoerdrogers.

Hoe werkt een warmtepompdroger?

De werking van een warmtepompdroger is voor een deel te vergelijken met die van een condensdroger. Ook bij een warmtepompdroger wordt het vocht uit je wasgoed opgenomen door warme lucht en daarna gecondenseerd, en ook hier loopt dit condensvocht in een opvangbak die je handmatig kunt legen of op de afvoer kunt aansluiten. Misschien vraag je je af: wat is het verschil tussen een warmtepompdroger en een condensdroger dan? Bij een warmtepomp wordt de warme lucht hergebruikt, dus niet afgevoerd. De warmte van condens ontdane lucht wordt weer in de trommel geleid. Omdat er dus niet telkens opnieuw lucht verwarmd hoeft te worden, verbruikt een warmtepompdroger minder energie.

 

De voordelen van een warmtepompdroger

- Een warmtepompdroger verbruikt relatief weinig energie.

- Omdat een warmtepompdroger op een lagere temperatuur droogt dan andere soorten drogers, kun je er meer textielsoorten mee drogen.

- Wanneer je de condensbak handmatig leegt, heb je geen afvoer nodig: je kunt deze droger dus overal neerzetten.     

 

De nadelen van een warmtepompdroger

- Een warmtepompdroger is meestal duurder in aanschaf dan andere soorten wasdrogers.

- Omdat een warmtepompdroger op een lagere temperatuur droogt dan andere soorten drogers, duurt het langer voor je was droog is.

Welke wasdroger past bij jou?

Nu je van alle soorten wasdrogers de voordelen en de nadelen weet, kun je beter een keus maken. Houd daarbij ook de levensduur van wasdrogers in je achterhoofd. Gemiddeld gaat een wasdroger zo’n 10 jaar mee bij gemiddeld gebruik (2,5 keer drogen per week). Gemiddeld, want er zijn uitschieters naar beneden en naar boven. Over het algemeen gaan duurdere wasdrogers langer mee. Droog je heel erg vaak, dan is de levensduur natuurlijk korter. We raden je vooral aan om reviews van andere consumenten te lezen. Doet een wasdroger echt niet wat mensen ervan verwachten, dan lees je dat in gebruikersreviews snel genoeg.

Wil je echt voor energiezuinig gaan, kies dan een A+++-droger. Kijk ook naar het verbruik in kWh per jaar. Deze informatie vind je op het energielabel. Aan de hand hiervan kun je zelf uitrekenen hoeveel cent een droogbeurt kost.

Kijk tot slot ook goed naar de trommelcapaciteit en of die past bij de grootte van je huishouden. Ben je in je eentje of met zijn tweeën? Ga dan voor een trommelinhoud van 6 tot 7 kilo. Voor een gemiddeld gezin is 7 of 8 kilo inhoud afdoende. Heb je een groot gezin? Kies dan of een wasdroger waarin je meer dan 8 kilo wasgoed tegelijk kunt drogen.

Annemarie van Wasmachines.nl

Op de hoogte blijven en/of dit bericht aanraden?