Vetvlekken verwijderen

Vetvlekken verwijderen

Vetvlekken, Ossengalzeep, Wassen, Vlekken

Vetvlekken in je kleding of in ander textiel zoals tafellakens of misschien zelfs beddengoed is erg vervelend. Dit zijn namelijk hardnekkige vlekken die je niet zomaar overal uit krijgt. Daarom hebben wij wat tips op een rijtje gezet om vetvlekken verwijderen een stuk makkelijk te maken.

 

Citroenzeep of ossengalzeep

Citroenzeep en ossengalzeep zijn de ideale oplossing voor allerlei soorten hardnekkige vlekken. Of het nou vetvlekken of tomatenvlekken zijn: met deze zeep krijg je ze eruit. Maak de plek van de vlek vochtig en wrijf er vervolgens met een vochtige kant van de zeep overheen. Wrijf het schuim goed in de vlek en laat dit intrekken. Stop het kledingstuk vervolgens met de zeep er nog op in de wasmachine op 30 graden. De vlek zal nu weg zijn of een stuk vager. Is de vlek er nog niet uit? Dan kun je het proces nog eens herhalen. Heb je geen citroenzeep of ossengalzeep in huis? Dan kun je het ook proberen met afwasmiddel. Dit heeft ook een vet verwijderende functie.

Kaarsenvet uit een tafellaken halen

Kaarsenvet op een tafellaken is ontzettend vervelend om te verwijderen. Niet alleen geeft de was een boel rotzooi, de vetvlek die hierna op het tafellaken achterblijft, gaat er met gewoon wassen in de wasmachine niet uit. Om deze vetvlek uit je tafellaken te halen, verwijder je eerst alle stukjes was. Pak daarna twee stukken keukenpapier en leg je tafellaken op de strijkplank. Plaats één stuk keukenpapier onder het tafellaken en een stuk erbovenop. Ga nu voorzichtig met een hete strijkbout over de vlek. Als je ziet dat het keukenpapier een deel van het vet geabsorbeerd heeft, verplaats je het papier naar een schoon stuk. Herhaal dit proces tot het keukenpapier het kaarsvet volledig geabsorbeerd heeft.

 

Voorweken met vlekkenmiddel

Hardnekkige vlekken kun je ook met een speciaal vlekkenmiddel behandelen. Dit vlekkenmiddel gebruik je in de handwas of door kleding voor te weken. Lees hiervoor de instructies op de verpakking van het vlekkenmiddel. Let er ook op dat dit agressieve middelen kunnen zijn waar al dan niet bleekmiddel in verwerkt is. Gebruik een vlekkenmiddel dus of bij witte kleding of nadat je jezelf ervan verzekerd hebt dat er geen bleek in het middel is verwerkt.

 

Wasmiddel

Om was met vetvlekken te behandelen voordat deze was in de wasmachine gaat, kun je de vlek vooraf ook direct insmeren met wat wasmiddel. Let erop dat je de vetvlek niet groter maakt en dat je het wasmiddel goed inwrijft. Daarna kun je het kledingstuk met ander wasgoed in de wasmachine doen en wassen zoals op het waslabel aangegeven staat.  

 

Stefanie Katzenbauer

Op de hoogte blijven en/of dit bericht aanraden?