Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis
Wasresultaat
Wis
Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis
Wasresultaat
Wis

Vetluis

Vetluis

Door: redactie@wasmachines.nl | 4 september 2014 00:00

Lekker, de geur van pasgewassen frisse lakens! Maar wat kun je doen als je het beddengoed uit de wasmachine haalt en het helemaal niet zo fris ruikt? En wat zijn die zwarte vlekken en strepen? Vetluis, de grootste vijand van de wasmachine. 

Wat is vetluis?

Bij het wassen van je kleding of beddengoed blijven er altijd wat zeepresten en organisch materiaal achter. Dit kunnen lichaamsvetten, huidschilfers of haren zijn. Bij het wassen op minder dan 40°C vormt dit de ideale broedplaats voor bacteriën. Deze bacteriën zorgen voor de onaangename geur en vlekken in je kleding. Vetluis zie je niet in de trommel, maar ruik je vaak aan de muffe lucht in je wasmachine. De hoogste tijd dus om vetluis te lijf te gaan!

 

 

Hoe bestrijd je vetluis?

Vetluis kun je het snelst en gemakkelijkst bestrijden door minimaal één keer per maand een kookwas te draaien op 90°C of hoger. Het liefst met een paar kopjes soda of een flinke scheut (natuur)azijn. Niet alleen bestrijden de soda, azijn of de hoge temperatuur de vetluis, ook ontkalk je dan meteen je wasmachine. Mocht dit niet helpen, dan kan je ook nog je wasmachine op de hoogste stand zetten met twee vaatwasblokjes. Ook het regelmatig schoonmaken van de rubberen manchetten en het filter zorgt ervoor dat vetluis zich minder snel in je wasmachine nestelt. 

Voorkomen van vetluis

Nieuwere types wasmachines hebben sneller last van vetluis omdat zij vaak met minder water en op lagere temperaturen kunnen wassen. Ook de nieuwe vloeibare wasmiddelen zijn een ideale bron voor vetluis.Door regelmatig een onderhoudswas op 90°C of hoger te draaien hebben de bacteriën veel minder de kans om zich in je wasmachine te nestelen. Ook is het belangrijk om niet teveel wasmiddel te gebruiken. Bij een teveel aan wasmiddel blijft er namelijk veel achter in de trommel en dit vormt weer een fijne broedplaats voor de vetluisbacteriën.

 

Claudia Visser van Wasmachines.nl

Op de hoogte blijven en/of dit bericht aanraden?