Op hoeveel graden moet je wassen?
Wassen doen we elke week en sommigen zelfs elke dag. En met al dat verschillende wasgoed vraag je je wel eens af op hoeveel graden je het beste kunt wassen. Beddengoed, babykleding, vaatdoekjes, handdoeken, ondergoed, hydrofiele luiers, sportkleding, lakens, hoezen, (douche)gordijnen, ja zelfs sneakers als All Stars worden gewassen. Dat kan ook prima, maar je moet wel weten op welke temperatuur je moet wassen. Je wilt natuurlijk krimp en verkleuring voorkomen, terwijl je was wel goed schoon wordt! Een wasmachine is onmisbaar, maar de juiste kennis over hoe je moet wassen ook. Daarom deze week de hamvraag: Moet je nou op 15°C , 30°C, 40°C, 60°C of 90°C wassen?
Wanneer op 15 graden wassen
Heeft je wasmachine een programma voor ‘’koud’’ wassen, dan wordt je wasgoed gewassen op 15 graden. Met een wasmiddel dat geschikt is om te wassen op lage temperaturen kan je prima niet sterk bevuilde was schoon krijgen met ''koud wassen''. Sterk bevuild wasgoed wordt niet schoon in deze stand en hygiënisch is het ook niet. Grootste pro voor koud wassen is dat het zéér zuinig is, het verbruikt zelfs 75% minder energie dan wassen op 60 graden!
Wassen op 30 graden: Bij licht bevuilde was en delicate stoffen
Wasgoed dat niet al te vies is, kan je prima wassen op 30 graden. De moderne wasmiddelen van tegenwoordig zijn ook werkzaam op deze temperatuur, wat erg fijn is voor het milieu en natuurlijk ook voor je portemonnee, want hoe lager de temperatuur, hoe minder energie het de wasmachine kost. Ook moet je wol en zijde niet warmer wassen dan op 30 graden. Dus vuistregel: Licht bevuilde was en delicate stoffen op 30 graden wassen!
Wassen op 40 graden: Bij vieze en bonte was
Dit is de stand van de wasmachine die het meest gebruikt wordt voor de bonte was. Het voorkomt dat de kleuren uitlopen, terwijl alles toch schoon wordt op 40 graden. Vieze was wordt prima schoon op 40 graden. Plaatselijke vlekken, zoals grasvlekken op de knieën na een valpartij of bloed in de kleding, kan je het beste nog wel even voorbehandelen met een vlekkenmiddel. Dit voorkomt dat je de kleding heter moet wassen. Note to yourself: Prop je wasmachine niet te vol, anders lost je wasmiddel niet goed op en wordt de was niet goed schoon.
Wassen op 60 graden: Voor hygiënisch wassen
Als je wast op 60 graden of hoger, ben je er zeker van dat je was hygiënisch schoon wordt. Dit is belangrijk bij het wassen van dweilen, sportsokken, vaatdoekjes, ondergoed, vuile handdoeken en bijvoorbeeld hydrofiele luiers etc. Alles wat je gebruikt in de keuken, badkamer of in de slaapkamer kan je het beste regelmatig wassen op 60 graden. Schimmels, mijten en bacteriën worden namelijk gedood bij een temperatuur boven de 60 graden. Ben je allergisch voor huisstofmijt, zorg er dan voor dat je het beddengoed zeker één keer om de 4 à 6 weken wast op 60 graden. Was de lichte en donkere was wel apart, want je loopt het risico dat kleuren kunnen afgeven.
Wassen op 90 graden: Voor vaatdoekjes en onderhoudsbeurt
Wassen op 90 graden werd vroeger ook wel de kookwas genoemd. Luiers werden bijvoorbeeld altijd op deze hoge temperatuur gewassen. Tegenwoordig is dit niet meer nodig door de moderne wasmiddelen en kost het wassen op 90 graden alleen maar heel veel energie. Het is misschien nog een fijn en fris idee bij vaatdoekjes en theedoeken. Toch is de 90 graden knop geen overbodige optie. Hij is zelfs noodzakelijk om je wasmachine om de 12 weken een onderhoudsbeurt te geven. Gewoon een lege wasmachine laten draaien op 90 graden en alle drab (dat zich na enige weken vormt door schimmels, bacteriën en zeepresten) lost op. Na de kookwas is je wasmachine weer heerlijk fris!
Tot slot: Lees voor je gaat wassen altijd goed de etiketjes die in de kleding zit. Daarop staat de maximale temperatuur waarop je het kledingstuk mag wassen! Tja, en al die andere tekens en symbolen in het etiket, wat betekenen die allemaal eigenlijk? Lees daarvoor ons artikel over de betekenis van de wassymbolen op het waslabel!
Populairste wasmachines