Ondergoed wassen: tips en trucs voor je lingerie
Als er één soort kledingstuk is dat vaak en goed gewassen moet worden, dan is het wel ondergoed. Maar ook het wassen van ondergoed heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Je wil natuurlijk dat je ondergoed en lingerie hygiënisch, schoon maar ook zuinig gewassen wordt. Om dit allemaal te doen en je kleding zo lang mogelijk mooi te houden, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Wij beantwoorden al je vragen omtrent ondergoed wassen.
Op zoek naar de beste wasmachine van dit moment? Hier vind je onze Top 10.
Moet ik ondergoed ook sorteren?
Het geldt voor je gewone kledingstukken, maar ook voor je ondergoed: sorteer je was op kleur. Door alle was op kleur te sorteren, blijven de kledingstukken langer mooi en je loopt niet het risico dat je stralend witte ondergoed opeens roze of grijs geworden is. Verzamel dus eerst je witte, zwarte en bonte was in hoopjes en gebruik het passende wasmiddel voor de juiste kleur. Wasmiddel voor witte was heeft namelijk een blekend effect waardoor je witte was extra stralend uit de was komt. Dit wasmiddel wil je dus niet bij je zwarte ondergoed gebruiken. Vervolgens kies je het juiste wasprogramma.
Op hoeveel graden kun je ondergoed wassen?
Gooi jouw mooie boxers of kanten string niet zomaar in het eerste beste hete programma maar lees eerst het waslabel in je ondergoed. Heb je dit eruit geknipt? Dan kun je als vuistregel aanhouden dat synthetische stoffen zoals microfiber, polyester, viscose en polyamide op ongeveer 40, maar nog liever op 30 graden gewassen moeten worden. Bij een hetere temperatuur gaat deze stof namelijk slijten of krimpen. Stretch katoen als elastaan kan een warmere temperatuur verdragen. Deze stoffen kun je wassen op ongeveer 60 graden maar ook hiervoor geldt: waarschijnlijk gaat de stof dan sneller slijten. Wil je dus hygiënisch wassen, was dan op 60 graden. Als je de stof wil beschermen was je ondergoed het beste op 40 graden.
Welk wasmiddel is het beste om ondergoed mee te wassen?
Afhankelijk van of je een gevoelige huid hebt, loont het om een speciaal wasmiddel aan te schaffen voor je ondergoed. Het gaat tenslotte om je intieme delen en daar wil je écht niet de hele dag jeuk aan hebben. Was daarom je ondergoed met een sensitive wasmiddel waaraan geen parfum, kleurstoffen of andere kunstmatige stoffen zijn toegevoegd. Zo voorkom je irritaties. Let erop dat je de dosering van het wasmiddel aanpast aan je hoeveelheid was. Wanneer je te weinig wasmiddel gebruikt wordt je was niet goed schoon maar teveel wasmiddel is slecht voor de levensduur van je wasmachine.
Moet ik nieuw ondergoed eerst wassen?
Als je nieuw ondergoed hebt gekocht, is het belangrijk dat je dit eerst wast voordat je het de eerste keer draagt. Ondanks dat je nieuwe kledingstukken er misschien schoon uitzien, kan schijn bedriegen. Omdat er misschien chemicaliën van het maakproces nog in de stof zitten, of omdat andere mensen het ondergoed misschien gepast hebben, is het hygiënischer en beter voor je huid om de nieuwe slip toch eerst even in de wasmachine te doen.
Kan ik ondergoed wassen met handwas?
Als je ondergoed niet heel erg vies is en je wil het voorzichtig wassen, dan kun je ondergoed ook met een handwasje schoon krijgen. Hiervoor pak je een teiltje met water en voegt wat wasmiddel toe dat speciaal bedoeld is voor handwas. Deze wasmiddelen zijn verkrijgbaar in poedervorm en in vloeibare vorm. Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat het wasmiddel goed opgelost is in het water voordat je het ondergoed erbij doet. Doe vervolgens het ondergoed in het teiltje en laat het even inweken. Na ongeveer vijf minuten kun je beginnen met wassen door een paar keer flink in het ondergoed te knijpen zodat er beweging in het water ontstaat. Door de beweging wordt het vuil uit de stof gespoeld. Spoel het ondergoed vervolgens na met schoon water en hang het op om te drogen.
Ondergoed in de droger of niet?
Omdat er vaak elastiek in je ondergoed verwerkt wordt, is het af te raden om je ondergoed na het wassen in de droger te doen. De hitte van de droger zorgt er namelijk voor dat het elastiek in je ondergoed uitlubbert en afbrokkelt. Het is dus niet alleen energiezuiniger en duurzamer om je ondergoed op het wasrek te laten drogen maar ook beter voor het behoud van de kwaliteit. Zorg er wel voor dat je wasrek in een goed geventileerde ruimte staat of droog het buiten. Zo voorkom je dat je wasgoed muf gaat ruiken.
Tips om je ondergoed mooi te houden
Ligt jouw ondergoed lade vol met boxers met hippe printjes? Of draag je vaak kanten ondergoed? Dan wil je dit natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Om de felgekleurde printjes op je ondergoed te beschermen is het dus belangrijk om ze niet te heet te wassen maar om écht verschil te maken, kun je de onderbroek het beste binnenstebuiten draaien. Zo bescherm je de kleur beter. Lingerie van kant of bh’s bezet met steentjes, strikjes en andere leuke versiersels was je het beste in een hiervoor bedoeld waszakje. Ook de haakjes van de sluiting van een bh kunnen voor problemen zorgen. Al deze versiersels kunnen namelijk makkelijk vast komen te hangen in je wasmachine en dat beschadigt je wasmachine.
Het gebruik van een waszakje zorgt er niet alleen voor dat je ondergoed langer mooi blijft, maar het beschermt ook je wasmachine. Overigens kun je je bh’s het beste op de hand wassen óf in een waszakje toevoegen bij je 30 graden was. Op hetere temperaturen verliest de bh namelijk zijn vorm en daarmee ook zijn nut. Wil je echt secuur met je bh’s omgaan? Was ze dan met een handwasje óf neem ze mee onder de douche voor een snelle oplossing. Meer tips over duurzaam wassen vind je hier.