Wasdroger maakt lawaai: wat kun je eraan doen?

Wasdroger maakt lawaai: wat kun je eraan doen?

Door: redactie@wasmachines.nl | 24 augustus 2020 09:21

Als je wasdroger veel geluid of zelfs lawaai maakt, is dat behoorlijk vervelend. Zeker wanneer je gebruik wil maken van bijvoorbeeld nachtstroom maar het lawaaierige apparaat je uit je slaap houdt. Een luide wasdroger die herrie maakt kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel bespreken we de oorzaken én de mogelijke oplossingen.

 

Een stille wasdroger kopen

Laten we meteen vooropstellen: de ene wasdroger is de andere niet. Je kunt bijvoorbeeld ook al een tamelijk luide wasdroger kopen. Met dit witgoedapparaat is dan niks mis zoals een kapot onderdeel maar deze wasdroger heeft dan van zichzelf al een hoog decibelgehalte. Let daarom bij de aanschaf van een (nieuwe) wasdroger op het aantal dB dat bij de productinformatie vermeld staat. Het gemiddelde geluidsniveau van een wasdroger is ongeveer 65dB. Vanaf 67 dB heb je een luide wasdroger te pakken. Wil je een extra stille wasdroger? Let er dan op dat er 64 dB op staat. Het aantal decibel van jouw wasdroger vind je op het bijbehorende energielabel.

 

Onderdeel vervangen

Een van de oorzaken van een luidruchtige wasdroger kan zijn dat er een onderdeel stuk of versleten is. Aan de achterkant van je wasdroger zitten geleidewielen die helpen de trommel van je droger te geleiden. Als deze versleten zijn, kan dit voor een hoop lawaai zorgen. Vervanging van deze wielen is dan de oplossing.

Ook je poelie kan versleten zijn en daarmee dus aan vervanging toe zijn. Dit onderdeel zorgt voor de spanning op de aandrijfriem. Wanneer deze spanning verslapt, kan dit ook voor lawaai zorgen.

Bij sommige wasdrogers wordt de trommel door een centrale as begeleid in plaats van geleide rollen. Wanneer deze as versleten is, is reparatie geen optie en vervanging van het onderdeel noodzakelijk.

Schoonmaken

Ook wanneer je je wasdroger niet regelmatig schoonmaakt, kan dat voor geluidsoverlast zorgen. Zo zorgt de ventilator van je wasdroger voor het naar buiten geleiden van de warme lucht. Wanneer deze bladen vies (bijvoorbeeld stoffig) zijn, kan dat voor extra geluid zorgen. Natuurlijk kan ook dit onderdeel versleten zijn en aan vervanging toe zijn maar controleer altijd eerst of een schoonmaakbeurt het probleem kan verhelpen.

Check bij deze schoonmaakbeurt ook of er niets tussen de trommel en de rand vast is komen te zitten. Dit hindert namelijk de trommel bij het ronddraaien, wat niet alleen herrie kan opleveren maar ook onnodige slijtage. Controleer of er iets vast zit door met een spiegeltje tussen de rand en de trommel te kijken.

Stefanie Katzenbauer

Op de hoogte blijven en/of dit bericht aanraden?