Linnen wassen: zo doe je dat

Linnen wassen: zo doe je dat

Linnen, Wassen, Was doen, Wasprogramma

Linnen is, net als katoen, een stof die wordt gemaakt van plantaardige vezels. Vaak wordt linnen op zo’n manier bewerkt dat het niet zo snel kreukt. Dat is ook wel nodig, want linnen is van nature een zeer kreukbare stof. Dat is dus handig om te weten als je linnen kleding gaat wassen! Maar wat zijn nou de beste manieren om linnen te wassen zonder dat je de stof beschadigd? Wij geven je enkele tips.

 

Linnen wordt vaak gebruikt om zomerkleding van te maken. Dit komt omdat de stof zich ideaal leent voor hete temperaturen. Linnen heeft namelijk een hoog absorberend gehalte maar geeft vocht ook weer heel makkelijk af aan de lucht. Zo blijft de stof altijd licht en luchtig aanvoelen.

 

Temperatuur om linnen mee wassen

Linnen kan zonder problemen in de wasmachine. Natuurlijk is het altijd belangrijk om eerst het waslabel van je kleding te lezen maar bepaalde linnen stoffen kunnen zelf op 95 graden gewassen worden zonder dat ze beschadigd raken! Nu is dat natuurlijk zelden nodig, en het is duurzamer om je was op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen. Daarom kun je voor linnen kleding gewoon de standaard temperatuur van 30 graden hanteren en 40 graden wanneer je kleding of het textielstuk extra vuil geworden is.

 

Wasprogramma voor linnen

Om je linnen textiel en wasgoed zo goed mogelijk te beschermen, is het verstandig om je linnen kleding op een fijnwasprogramma te wassen. Ondanks dat linnen een zeer sterke stof is, kan deze namelijk op met het verkeerde wasprogramma alsnog beschadigd raken. Zorg daarnaast voor voldoende ruimte in de trommel. Linnen heeft namelijk veel ruimte nodig om te kunnen bewegen in de wasmachine. Gebruik daarnaast een mild wasmiddel. In wasmiddel voor witte was zit vaak bleek verwerkt. Dit tast de vezels van je linnen kleding aan en kan de stof dus beschadigen. Lees daarom altijd voor het gebruik van het wasmiddel het label.

Linnen drogen en strijken

Omdat de stof goed bestand is tegen hoge temperaturen, kan linnen in sommige gevallen in de droger. Bekijk hiervoor eerst altijd het waslabel om dit zeker te weten. Omdat linnen echter heel snel droogt, is het gebruik van een droger absoluut niet noodzakelijk. Droog daarom linnen bij voorkeur gewoon aan de waslijn. Verkleurd linnen kan zelfs weer mooi worden wanneer je het een tijdje in de felle zon laat drogen. Zorg er echter voor dat de stof niet volledig droogt: linnen strijk je namelijk het best wanneer de stof nog een beetje vochtig is. Wanneer de stof namelijk helemaal droog is, laten de kreukels zich er moeilijk uit strijken. Als je een stoomstrijkijzer hebt, kun je de stof hiermee bevochtigen. Je zult zien dat de kreukels zich dan een stuk makkelijker laten wegstrijken.  Gebruik daarnaast een goed opgewarmd en heet strijkijzer voor het beste resultaat. Linnen kan op twee manieren gestreken worden: als je de voorkant strijkt, accentueer je de glanzende kant van de stof. Door de achterkant te strijken wordt de stof iets neutraler en matter.

Stefanie Katzenbauer

Op de hoogte blijven en/of dit bericht aanraden?