Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis
Wasresultaat
Wis
Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis
Wasresultaat
Wis

Schoenen in de droger, kan dat?

Schoenen in de droger, kan dat?

Door: redactie@wasmachines.nl | 31 december 2019 11:11

Zijn je schoenen nat geworden in de regen? Of heb je je schoenen gewassen in de wasmachine? Lopen op nat schoeisel is natuurlijk geen optie. Buiten dat dit ontzettend oncomfortabel voelt, kan het ook leiden tot blaren. Daarnaast wil je natuurlijk geen schimmelvorming in je schoenen. Kun je je schoenen dan snel drogen door ze in de wasdroger te doen? Wij hebben het ultieme antwoord!

Welk materiaal

Zoals bij alle voorwerpen waarvan je twijfelt of ze in de wasmachine of de wasdroger kunnen, geldt ook voor schoenen dat je moet kijken naar het materiaal waarvan je schoenen gemaakt zijn. Sommige stoffen en materialen kunnen namelijk krimpen of breken wanneer ze worden blootgesteld aan te veel hitte. Zijn je schoenen van synthetisch materiaal gemaakt en hebben ze een buigbare rubberen zool? Dan kunnen ze gewoon in de wasmachine én wasdroger. Hebben je schoenen een harde zool? Dan kan deze breken in de wasdroger. Ook voor leren schoenen geldt dat deze niet in de wasdroger mogen. Leer raakt namelijk beschadigd bij de hitte van de droger. Hetzelfde geldt overigens voor sportschoenen waarin gel verwerkt zit. Deze schoenen kun je dus allemaal beter aan de lucht laten drogen.

Schoenen drogen in de wasdroger

Om je schoenen zo min mogelijk te beschadigen als je ze gaat drogen in de wasdroger, kun je een paar stappen ondernemen. Leg als eerste een paar theedoeken in de trommel van je wasdroger, de trommel hoeft niet volledig vol te zitten. Haal vervolgens de veters uit je schoenen tot aan het laatste gaatje. Zet je schoenen aan de binnenkant van de deur van de wasdroger, met de neuzen omhoog en de zool tegen de deur aan. Hang de uiteinden van de veters over de bovenkant van de deur en sluit deze vervolgens voorzichtig. Door dit te doen, voorkom je dat je schoenen rondvliegen in de trommel van je wasdroger. Dit zou namelijk beschadigingen aan zowel je schoenen als je droger kunnen opleveren. Zorg ervoor dat je een kort programma selecteert dat niet langer duurt dan 60 minuten.

Schoenen aan de lucht drogen

Om het zekere voor het onzekere te nemen en beschadiging te voorkomen, is het altijd beter om de schoenen gewoon aan de lucht te laten drogen. Hier kun je verschillende trucjes voor gebruiken om het proces te versnellen. Je kunt bijvoorbeeld een ventilator op je schoenen richten. Dit is vooral geschikt voor kwetsbare materialen zoals leer of gelschoenen. Zijn je schoenen van wat steviger materiaal gemaakt en is dit materiaal hittebestendig? Dan kun je ook een föhn gebruiken.

Je kunt je schoenen ook ’s nachts laten drogen. Gebruik hiervoor wat oud krantenpapier of keukenpapier. Maak een paar proppen en zorg dat je deze goed doorduwt naar de neus van de schoen. Dit papier absorbeert het vocht van de schoen en zorgt er tegelijkertijd voor dat de vorm van je schoeisel intact blijft. Zijn je schoenen echt kletsnat? Wikkel dan ook een stuk krantenpapier om de buitenkant van je schoen.

Stefanie Katzenbauer

Op de hoogte blijven en/of dit bericht aanraden?