Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis
Wasresultaat
Wis
Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis
Wasresultaat
Wis

Kleding wassen, 5 slimme tips

Kleding wassen, 5 slimme tips

Door: redactie@wasmachines.nl | 27 februari 2019 00:00

Je kleren die je graag draagt was je bijna elke week en soms misschien wel meerdere keren per week. Bespaar heel wat geld door onderstaande slimme wastips.Zo heb je zo lang mogelijk plezier van je kleren en je hoeft daardoor ook minder geld te besteden aan nieuwe kleren.

Kleding wassen, 5 slimme tips

1 Minder vaak wassen

Een logische tip zal je denken. Was je kleren gewoon minder vaak en ze blijven langer mooi. Maar weet je wel zeker dat je kleren aan een wasbeurt toe zijn of gooi je ze automatisch en dus zonder nadenken in de wasmand? Let voortaan op onderstaande punten en je zal erachter komen dat niet alle kleding meteen na 1 dag dragen in de wasmachine hoeft te belanden:

  • Zijn er reparaties nodig? Missen er knoopjes, is de rits stuk of zit er een naadjes los? Leg dit dan op een speciale stapel en herstel het ongemak dezelfde dag nog.

  • Zitten er hardnekkige vlekken in je trui of blouse, lees dan ons uitgebreide artikel over hoe je de meest voorkomende vlekken kunt verwijderen. Vetvlekken, moddervlekken, grasvlekken, bloedvlekken, koffievlekken.. met onze vlekkenwijzer weet jij voortaan wat je moet doen, waardoor je het aangedane stuk kunt voorbehandelen en de plek er na 1 wasbeurt er alweer uit is.

  • Was het kledingstuk alleen wanneer het echt vuil is. Vaak is het helemaal niet nodig om de kleding te wassen en volstaat een uurtje ophangen in de buitenlucht. Strijk het na het luchten nog even lekker, zodat lichaamsgeuren verdwijnen. Zo kan je het kledingstuk zonder het te wassen opnieuw dragen!

2 Gebruik minder wasmiddel

Veel mensen gebruiken uit gewoonte veel te veel wasmiddel. Vaak volstaat al de helft van de hoeveelheid die je normaal gebruikt. Zet de watertemperatuur op 30 graden en je zal zien dat je kleding er net zo fris en schoon uitziet dan met dubbel zoveel graden en wasmiddel. Je hoeft alleen de volledige dosis wasmiddel en hoge temperaturen te gebruiken bij wit katoen of linnen en was dat echt vies is. Wil je het helemaal makkelijk, denk dan eens aan een slimme wasmachine zoals een Bauknecht wasmachine met EcoStyle. Deze biedt de mogelijkheid om tot 20 procent wasmiddel te besparen. 

3 Update je wasmachine

Heb je nog een oude wasmachine, dan is het misschien tijd om een nieuwe te zoeken. Zo heb je wasmachines van Miele en Bosch die wastrommels hebben die veel minder schadelijk zijn voor je kleding. Het is namelijk zo, dat de stof (tijdens het centrifugeren met een gewone trommel) in de gaatjes wordt getrokken, waardoor de vezels beschadigen. Nieuwe wastrommels hebben een honingraatvorm en hebben alleen in de hoeken kleine gaatjes. Dit voorkomt beschadiging aan de vezels.

4 Gebruik de droger zo min mogelijk

Wel eens in het pluizenfilter van een droger gekeken? Kan je nagaan hoe je kleding slijt van een droogbeurt! Gebruik de droogtrommel daarom zo min mogelijk.

5 Wel of geen wasverwachter

Je denkt nu natuurlijk dat we het aanraden om speciale wasmiddelen te gebruiken, maar dit is niet zo. De wasmiddelproducenten proberen ons allerlei hulpmiddelen aan te smeren, maar wasverzachter en antistatische producten zijn helemaal niet nodig. Is je kleding statisch, dan kan je gewoon even je handen vochtig maken en over de stof strijken en het euvel is verholpen. Voor handdoeken is het zelfs stukken beter als je geen wasverzachter gebruikt, ze nemen bijna geen vocht op anders. Voor speciale stoffen zoals angorawol, kasjmier en mohair is wasverzachter wel aan te raden. Dit ‘’ontspant’’ de vezels en krijg je minder snel last van kleine balletjes (pilling) die vaak na wrijving ontstaan.

Roos van Wasmachines.nl

Op de hoogte blijven en/of dit bericht aanraden?