Review Score
Wis

Katoen wassen en drogen: de beste tips

Katoen wassen en drogen: de beste tips

Door: redactie@wasmachines.nl | 20 januari 2020 11:02
Katoen wassen, Wassen, Wasmachine

Als je de productielabels van je kleding gaat bekijken, zul je zien dat veel van deze kleding gemaakt is van (deels) katoen. Op je wasmachine is een speciaal katoenwasprogramma geïnstalleerd dat rekening houdt met de juiste manier van wassen voor katoenen stoffen. Maar hoe kun je nou zelf het beste katoen wassen? Daar helpen we je graag mee.

 

Katoen is een natuurlijke vezel die lang meegaat. Je kunt dus behoorlijk lang genieten van honderd procent katoenen kleding, mits je het op de juiste manier wast. Omdat katoen een hoog absorberend gehalte heeft, is het voor nieuwe katoenen kleding aan te raden deze eerst een keer apart te wassen. Er bestaat namelijk een grote kans dat de kleding nog verf afgeeft. Was het daarnaast de eerste keer op een temperatuur lager dan 40 graden, anders loop je de kans dat je kledingstuk krimpt. Om de duurzaamheid van je kleding zoveel mogelijk te bewaren, is het beter om katoenen kleding op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen. Gebruik daarom een wasmiddel dat geschikt is voor wassen op een lage temperatuur.

Wit katoenen kleding wassen

Heb je vlekken in je witte katoenen t-shirt gemaakt? Dan is je eerste gedachte misschien om wat bleek erop te doen. Bleek kan echter de stof beschadigen. Gebruik daarom ook voor je katoenen witwas geen speciaal wasmiddel voor witte was. Hier zit namelijk vaak al bleekmiddel in verwerkt waardoor je dus het risico loopt om je kleding te beschadigen.

Katoenen handdoeken wassen

Handdoeken zijn vaak van katoen gemaakt omdat deze stof een groot absorberend vermogen heeft. Dat betekent wel dat je handdoeken na vaak wassen een beetje zullen krimpen. Je wast je handdoeken immers op 60 graden en katoen krimpt snel bij hogere temperaturen. Let er trouwens op dat je geen wasverzachter toevoegt aan je handdoeken was, dit vermindert namelijk het absorberend vermogen van je handdoeken.

Katoen drogen

Ben je klaar met je handdoeken was? Droog de handdoeken dan vervolgens niet aan een wasrek dat in de felle zon staat. Hier worden je handdoeken namelijk ruw en stijf van. Daarnaast kan katoen verkleuren in de felle zon. Een nadeel van katoen is dat het erg snel kreukt. Katoenen kleding zal dus behoorlijk gehavend uit de wasmachine komen. Om op een natuurlijke manier zo veel mogelijk kreukels uit de kleding te halen, schud je eerst de kleding goed uit. Vervolgens hang je deze vochtig op een wasrek om te drogen. Zo trekt de stof zichzelf weer glad en heb je achteraf minder moeite met strijken. Katoenen kleding mag overigens ook gewoon in de droger. Let er hierbij wel op dat je de stand van de droger niet te hoog zet.

 

Stefanie Katzenbauer

Op de hoogte blijven en/of dit bericht aanraden?