Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis
Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis

Je witte was echt wit: de beste tips voor een stralend witte was

Je witte was echt wit: de beste tips voor een stralend witte was

Door: redactie@wasmachines.nl | 15 november 2019 12:05
Witte was, wassen, tips

Is je witte kleding niet meer zo wit als vroeger? Zijn je witte lakens of handdoeken grauw geworden? Zitten er in je witte T-shirt gele zweetvlekken onder je oksels? Geen paniek: wij hebben voor jou de allerbeste tips verzameld om je was weer echt helemaal wit te krijgen!

 

Je witte was echt wit:

- Gebruik waspoeder
- Was niet met andere kleuren
- Kies het juiste wasmiddel
- Week de was voor met:

  • citroen
  • wasmiddel
  • groene zeep
  • aspirines

- Voeg witmakers toe aan de was

  • soda
  • azijn
  • kunstgebittablet
  • optische witmakers

- Droog je witte was buiten

  • aan de lijn
  • op de bleek

Witte was: algemene tips

Wanneer je een witte was gaat draaien, is het allereerst belangrijk dat er echt geen wasgoed met andere kleuren bij gaat. Zorg dus dat je vooraf de was goed gesorteerd hebt. Kies vervolgens een waspoeder in plaats van een vloeibaar wasmiddel en zorg dat het een waspoeder speciaal voor de witte was is. Daar zijn namelijk vaak al optische bleekmiddelen aan toegevoegd. Houd je aan de dosering op de verpakking. Bij te weinig wasmiddel kan het gebeuren dat het water niet voldoende ontkalkt wordt en dat de kalk zich als een grauw laagje aan je kleding hecht.

Witte was: voorbehandelen

Wat vaak al helpt, is als je je grauw geworden witte was eerst een aantal uur (of een nacht) laat weken. Heb je weinig tijd, zet dan een pan water op waaraan je één of twee citroenen toevoegt, in schijfjes gesneden. Laat het mengsel aan de kook komen en haal het daarna van het vuur. Voeg vervolgens de kledingstukken toe en laat ze één uur weken. Heb je iets meer tijd? Maak dan een mengsel van warm water en wasmiddel, waarin je de was een uur of twee laat staan. Andere opties zijn heet water waarin je een eetlepel groene zeep oplost – harde zeep, geen vloeibare of water met aspirine (de verhouding die veel gebruikt wordt is 7 liter warm water met 5 aspirines (van 325 mg). Bij deze laatste twee opties moet je de was wel heel de nacht laten weken. Spoel de kledingstukken in alle gevallen goed uit en stop ze vervolgens in de wasmachine, waar je een gewoon wasprogramma draait.

Witte was: toevoegingen

Je kunt ook allerlei extra’s toevoegen bij het gewone wasprogramma. Doe bijvoorbeeld een schepje soda bij het wasmiddel, of een kopje azijn bij de was. Sommige mensen zweren bij een bruistablet voor je kunstgebit. Dit mag je niet rechtstreeks op de was leggen; zorg dat je in het vakje voor de wasmiddelen doet.

Naast huismiddeltjes kun je ook in de supermarkt middelen kopen om toe te voegen. Deze optische witmakers laten je was er witter uitzien. Vroeger had je Reckitts Zakje Blauw, maar dat wordt niet meer gemaakt. Gelukkig heb je nog keus genoeg: Biotex Echfa Wit, Dr. Beckmann of Vanish Oxi Action poeder bijvoorbeeld.

Wat je vooral níet bij je was moet doen, is chloor of bleek. Daar wordt het niet echt witter van. Sterker nog: je wasgoed kan erdoor beschadigd raken!

Witte was: drogen

Ook de manier waarop je je was droogt, kan zorgen voor een wittere was. Hang je witte was als het even kan lekker buiten aan de lijn. De zon heeft van nature een licht blekend effect. Bovendien ruikt was die buiten aan de lijn heeft gewapperd ook nog eens extra lekker en fris! Heb je een grasveld? Je kunt je was ook neerleggen. Dat gebeurde vroeger heel vaak en werd ‘op de bleek’ genoemd. Omdat de kledingstukken horizontaal liggen (in plaats van verticaal aan de lijn), is het oppervlakte dat door de zon gebleekt kan worden groter. Zorg wel dat het gras droog is: nat gras kan namelijk vlekken veroorzaken, en dan ben je terug bij af!

Annemarie van Wasmachines.nl

Op de hoogte blijven en/of dit bericht aanraden?