Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis
Wasresultaat
Wis
Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis
Wasresultaat
Wis

Hoe vaak en hoe warm moet je beddengoed wassen?

Af en toe je beddengoed wassen is wel zo fris. Maar hoe vaak stop je ze in de wasmachine? Op hoeveel graden moet je lakens wassen? Is het genoeg om ze af en toe even te luchten? En hoe zit het met je kussen en dekbed zelf? Wij leggen het uit!

Hoe vaak en hoe warm moet je beddengoed wassen?

Door: redactie@wasmachines.nl | 21 januari 2021 09:43

Af en toe je beddengoed wassen is wel zo fris. Maar hoe vaak stop je ze in de wasmachine? Op hoeveel graden moet je lakens wassen? Is het genoeg om ze af en toe even te luchten? En hoe zit het met je kussen en dekbed zelf? Wij leggen het uit!

Als je bedenkt dat we per nacht zo’n kwart tot 2 liter vocht verliezen en daarbij ook nog de nodige haren en huidschilfers, dan snap je dat regelmatig je beddengoed wassen geen slecht idee is. Tussen je lakens en in je kussens huizen ook nog eens ''gezellige'' huisstofmijten en soms zelfs wel eens luizen en bedwantsen. Hoe vaak je het beste je lakens en kussenslopen en kussens en dekens en dekbedden kunt wassen en op hoeveel graden je dat het beste kunt doen, lees je in dit artikel. Als je deze tips en uitleg opvolgt, dan stap je elke dag tussen frisse lakens en houd je je bed heerlijk schoon.

Wat is beddengoed?

Wat valt er allemaal onder de noemer bedtextiel? Er zijn zoveel producten en er zijn zoveel namen dat het handig is om dit even op een rijtje te hebben, voor we beginnen over alles wat je moet weten over het wassen van je bed.

 • Kussens

Een kussen kan gevuld zijn met veren, dons of synthetische materialen.

 • Kussensloop

Dit is een hoes waarmee je het kussen beschermd tegen vuil.

 • Dekbed

Een deken die gevuld is met isolerend materiaal zoals dons of synthetische materialen.

 • Dekbedovertrek

Een hoes die je dekbed beschermd tegen vuil en ook nog eens erg mooi staat.

 • Laken of hoeslaken

Dit is een stof die je over je matras legt. Een laken heeft geen elastiek, zodat je hem onder het matras moet vouwen, een hoeslaken heeft wel elastiek rondom en kan je daardoor makkelijk over het matras spannen.

 • Molton dekens en hoezen

Deze beschermen je matras en je kussen tegen vocht, maar ook tegen zouten en vetten.

Je bed verschonen hoeft echt niet elke week

Hoe vaak je lakens en dekbedhoezen en de rest van het beddengoed moet wassen is een vraag die menigeen al eens heeft opgezocht. Is luchten en het uit je raam hangen niet net zo goed en kan je daardoor wat minder vaak wassen? En hoe vaak wassen mensen gemiddeld hun lakens?

De gemiddelde Nederlander wast niet elke week zijn hele bed, maar het zou ideaal zijn als je alles 1 keer per week zou kunnen schoonwassen. Maar eerlijk is eerlijk, wie komt daar tegenwoordig nog aan toe? En je wordt ook echt niet ziek door een hele maand je beddengoed niet te wassen, tenzij je allergisch bent voor huisstofmijt. Laten we er in dit artikel van uitgaan hoe vaak je verschoont als je alle tijd had en wat het beste zou zijn.

Lakens, kussensloop en dekbedovertrek wassen: 1x per week

Het meest hygiënisch is om je hoezen zoals die van je kussens en dekens in elk geval 1 keer per week te wassen. In hoezen en slopen zitten de meeste bacteriën omdat deze het eerst in contact komen met je huid, daarom is het het beste deze vaker te wassen en dan in elk geval 1 keer per 2 weken. Het ligt er ook aan of je elke avond keurig gewassen in je bed gaat liggen met schone haren en je make-up er netjes afgehaald.

Bovendien is het ook beter om zo vaak mogelijk je kussenhoes te wassen als je last hebt van pukkels en puisten (acné) en als je last hebt van huisstof en huisstofmijten. Ben je juist allergisch voor wasmiddel en wasverzachter dan is zo vaak wassen misschien helemaal niet zo verstandig. In warme periodes, zoals de zomer, zweet je veel meer en is het verstandig om in elk geval alleen daarom al je bed vaker te verschonen.

Kort samengevat, was lakens en hoezen liefst 1 keer per week of op zijn minst 1 keer per 2 weken en luchten kan je het beste elke dag even doen. Hang het beddengoed lekker uit het raam en terwijl je dit doet kan je matras ook even lekker luchten.

Kussen en dekbed wassen: 3x per jaar

Je kussen en je dekbed hoef je niet zo vaak te wassen, ze worden immers beschermd door je hoezen. Hier lees je ons uitgebreide artikel over hoe je een kussen moet uitwassen. Gebruik je een gewoon hoeslaken en heb je huisdieren die op je bed liggen, of knoei je bijvoorbeeld vaak koffie op je deken, dan is het uiteraard belangrijk dat je hem regelmatiger wast. Als het kussen en het dekbed in de wasmachine kan, dan was je hem liefst 2 of 3 keer per jaar op 60 graden.

Lees voor je ze in de trommel stopt goed het label met de wasvoorschriften, want een donzen dekbed moet je anders behandelen dan een synthetisch dekbed. Het kan ook best zijn dat je hem naar de stomerij moet brengen om hem weer schoon te krijgen. Als je wilt weten hoe je een synthetische of donzen slaapzak in de wasmachine wast, lees dan hier verder.

Lakens wassen: hoeveel graden?

Het is belangrijk dat je per artikel naar het wasvoorschrift kijkt. Verschillende materialen hebben namelijk een verschillende behandeling nodig. Wassen op 60 graden wordt aangeraden, het is de minimale temperatuur die alle huisstofmijten, schimmels en bacteriën doodt. Als je je beddengoed hoger dan 60 graden mag wassen is dit niet beter voor het milieu en je rekening, maar verzekert je wel van een super hygiënische was. Bij 90 graden wassen ben je ook nog eens van de stinkende zeep- of vetluis af. Wat je verder tegen wasluis / vetluis kan doen? Lees onze tips in het artikel over vetluis!

Tips voor het wassen van je beddengoed

 • Was nieuw gekocht beddengoed altijd eerst even uit. De stof neemt dan beter vocht op. Gebruik liever ook geen wasverzachter, dat verslechtert namelijk het absorptievermogen.
 • Wil je niet dat de kleuren van je slopen en overtrek afgeven, vaal worden of verlopen, was deze dan binnenstebuiten en sorteer ze op kleur en op wasvoorschrift.
 • Laad de trommel nooit te vol, grote stukken textiel zoals lakens, hebben de ruimte nodig in de trommel om optimaal schoon te worden.
 • Haal het natte bedtextiel zo snel mogelijk uit de wasmachine om kreuken te voorkomen. Droog het aan de waslijn of gebruik de anti-kreukfunctie van de droger.
 • Voor mensen met huisstofmijtallergie: huisstofmijten leggen eitjes die na 6 weken uitkomen. Raadzaam is dan om zeker elke 4 tot 6 weken alle textiel dat gebruikt wordt op het bed uit te wassen.

Op de hoogte blijven en/of dit bericht aanraden?