Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis
Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis

Hier moet je op letten als je een vulgewicht kiest

Hier moet je op letten als je een vulgewicht kiest

Door: redactie@wasmachines.nl | 24 januari 2019 00:00

Als je denkt dat de trommelcapaciteit bij elke wasmachine hetzelfde is, dan heb je het mis. De ene wasmachine is de andere niet en zelfs bij 2 wasmachines met dezelfde trommelcapaciteit zitten verschillen. Kijk met ons mee hoe dit komt en waar je op moet letten bij het kopen van een wasmachine die past bij jouw huishouden.
 

Hier moet je op letten als je een vulgewicht kiest

Vergelijk eerst de verschillende merken wasmachines

Misschien niet iets waar je meteen aan denkt, maar eigenlijk wel logisch; de vorm en grootte van de trommelribben en de vorm van het glas van de deur hebben wel degelijk invloed op de hoeveelheid was die in de wasmachine past. Bekijk en vergelijk dus eerst alle merken wasmachines met dezelfde trommelinhoud met elkaar voor je beslist!

5 en 6 kg trommelinhoud

Een vulgewicht van 5 en 6 kg is op dit moment de kleinste trommelcapaciteit, maar nog steeds vrij groot in vergelijking met hoe klein wasmachines vroeger waren. 6 kilo kan voor veel huishoudens al als te klein worden beschouwd, maar het is waarschijnlijk de optimale vulinhoud. Dat wil zeggen, het is niet te groot en niet te klein. Tenzij je regelmatig extra grote wasbeurten moet draaien of specifieke grote items die af en toe moeten worden gewassen, zou deze trommelgrootte goed moeten zijn.

7 kg trommelinhoud

Wasmachines met een 5 kg trommelinhoud hebben mensen vroeger tientallen jaren gebruikt en zijn nu vrijwel allemaal vervangen door 6 kg trommels en geldt nu als de nieuwe standaard. Er zullen echter nog genoeg mensen zijn die nog steeds oude wasmachines met een trommelinhoud van 5 kg gebruiken en het is interessant hoe snel de vulinhoud groter is geworden terwijl er blijkbaar ook genoeg mensen zijn die 5 kg voldoende vinden. Als je van plan bent een dekbed in je wasmachine te wassen, dan is het verstandig een trommelinhoud groter dan 7 kilo te kopen, maar doe je dat toch nooit en heb je alleen af en toe iemand te logeren en net iets meer was te doen dan voor een eenpersoons huishouden, dan is een 7 kg wasmachine ideaal voor jou. Zoals eerder al beschreven; waarschijnlijk is 6 kilo al groot genoeg in jouw geval.

8 tot 12 kg trommelinhoud

Alleen al als je kijkt naar een Samsung-wasmachine met een capaciteit van 8 kg vulgewicht, dan is dat behoorlijk groot. Als je veel te wassen hebt en zeer grote ladingen wast, is het misschien voordeliger om zo'n grote trommel te gebruiken. Was uit een dergelijk grote trommel kan je niet kwijt in 1 wasmand en lijkt meer op 2 ladingen was dan op 1 lading. Nadeel is dus dat je erg veel te drogen hebt in 1 keer en als je eens vergeet de was uit de trommel te halen en het natte goed is gaan stinken, moet je nog eens zo’n grote was draaien met dito hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter. Voordeel is natuurlijk dat je met veel kinderen of personen in een huis heel veel was in 1 keer klaar kunt hebben en je dus sneller een lege wasmand zult hebben. Om een indruk te krijgen wat er allemaal in een 8 kilogram wasmachine past hebben we het volgende lijstje als voorbeeld:

  • 10 onderbroeken

  • 2 lichte broeken

  • 5 shirts

  • 4 spijkerbroeken

  • 1 short

  • 1 (zware) trui

Conclusie

Een grote trommel heeft als voordeel dat je veel kleren en textiel in 1 keer kunt wassen en ook grote dingen zoals dekbedden en gordijnen in de trommel passen. Je hoeft daardoor minder gebruik te maken van de wasmachine en voorkomt hierdoor slijtage en reparatiekosten. Nadeel is dat als je de grote trommel niet goed benut, je juist meer geld moet betalen aan elektriciteit en water en je dan duurder uit bent dan een kleinere trommel.

Check: Heb jij een wasmachine met grote trommel echt nodig?

De meeste Nederlanders hebben gemiddeld per keer maar 3 tot 4 kilo was, een wasmachine met een grote vulcapaciteit zou dan heel onzuinig zijn. Niet alleen betaal je meer voor zo’n wasmachine met meer was volume, je gebruikt per keer ook meer water en energie. Een wasmachine van 6 kg is voor de meeste mensen meer dan voldoende. Behalve als je grote items wilt uitwassen zoals een dekbed en meer dan 4 volwassenen in huis hebt, is het kopen van een grotere wasmachine het overwegen waard. Wil je maar heel af en toe iets groots wassen, dan is het verstandig eerst de voor- en nadelen bij elkaar op te tellen die het kopen van een dure wasmachine heeft. Misschien is af en toe laten stomen van het grotere textiel dan een goedkopere optie.

 

Roos van Wasmachines.nl

Op de hoogte blijven en/of dit bericht aanraden?