Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis
Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis

Donsjas in de wasmachine, do's en don'ts

Donsjas in de wasmachine, do's en don'ts

Door: redactie@wasmachines.nl | 21 oktober 2016 00:00

Het is inmiddels tijd om je lekkere donsjack weer uit de kast te halen. Grote kans dat hij wat muffig is geworden na zo’n lange periode en zal het dus lekker fris zijn om hem eens even lekker uit te wassen. Maar hoe was je een jas met donzen vulling? Mag dons in de wasmachine en in de droger en waar moet je op letten? Wat zijn de do’s en wat zijn de don’ts?


De voorbereiding

Natuurlijk kijk je als je een donsjas wilt gaan wassen als eerste op het etiket aan de binnenzijde. Volg de aanbevelingen strikt op. Jassen van natuurlijke materialen mogen vrijwel nooit heter dan 40 graden gewassen worden. Tegenwoordig heb je hele handige wasmachines met een speciaal wasprogramma voor het wassen van donsjacks. Bereid je goed voor en zorg dat je alle zakken hebt geleegd, alle ritsen en gespen en knopen hebt vastgemaakt en losse ornamenten hebt verwijderd. Pas trouwens op dat je een jas met donsvulling nóóit chemisch laat reinigen, het dons verliest er zijn veerkracht door en dat wil je natuurlijk niet!

Donsjas in de wasmachine

Een donsjas hoef je dus niet persé met de hand te wassen, maar als je gaat wassen in de wasmachine moet je wel goed op een aantal punten letten. Kies in elk geval altijd voor een volwasprogramma en was niet warmer dan op 40 graden. Gebruik niet een normaal wasmiddel maar een speciaal donswasmiddel en het is zeer belangrijk dat de jas niet lang gecentrifugeerd wordt.

 

donsjas-in-de-wasmachine-dos-en-donts

Speciaal wasmiddel voor dons

Waarom mag je geen normaal wasmiddel gebruiken voor dons vraag je je misschien af. Dons bevat natuurlijke vetten en die worden afgebroken door normale wasmiddelen. Was je jas daarom apart en gebruik om de wasmachine op te vullen tennisballen die tegelijkertijd de donsvulling los kloppen en schudden. Nog een voordeel van het gebruiken van een donswasmiddel is dat deze nauwelijks schuimt en witte vlekken voorkomt doordat de zeep niet goed is uitgespoeld.

Pas op met de droger

Ben je klaar met het wassen in de wasmachine? Dan kan de jas in de droger, maar dan alleen op een lang droogprogramma met een lage temperatuur. Stop er tegelijkertijd 3 tot 5 tennisballen bij om het dons tijdens het drogen los te kloppen. Houd er rekening mee dat dit proces veel tijd gaat kosten. Meestal heeft een donsjack minstens 3 droogbeurten nodig om weer net zo lekker donzig te kunnen worden als voorheen.

Een jas met dons buiten laten drogen

Als je geen droger hebt kan je de jas natuurlijk ook buiten drogen. Hang de jas nooit in de volle zon en schud hem regelmatig uit. Doordat de donsveertjes heel snel aan elkaar vast blijven plakken als ze nat zijn is dit schudden belangrijk om je donsjack weer in vorm te krijgen. Hoe beter ze uitgeschud zijn hoe beter het isolerend vermogen van je jas is. Schud daarom regelmatig. Een ouderwetse mattenklopper wil ook nog wel eens goed helpen!

Populairste wasmachines

Roos van Wasmachines.nl

Op de hoogte blijven en/of dit bericht aanraden?