Review Score
Wis

De (hand)was doen op vakantie

De (hand)was doen op vakantie

Door: redactie@wasmachines.nl | 2 augustus 2018 00:00

Het is zomer en veel mensen gaan de komende maanden op vakantie. En nee, niemand neemt zijn wasmachine mee, dus met een beetje pech zit je een paar weken vieze kleren op te sparen. Helemaal niet nodig, want je kan onderweg en op de camping ook prima zelf je kleren wassen zonder een wasmachine bij de hand te hebben. Op reis kan je prima in een wasbak of teiltje de was doen. Hier een handleiding hoe je dat het beste kunt aanpakken.

 

De (hand)was doen op vakantie

Wat heb je nodig

Als je op reis met de hand je kleren wast, hoef je ook niet zoveel spullen mee te nemen en dat is zeker als je gaat backpacken een heel groot voordeel. Maar ook op de camping kan je deze tips vast goed gebruiken. Alles wat je nodig hebt is een wasbak/wastafel in de buurt en een stop, of je koopt gewoon een afwasteiltje of een emmer. Even op een rijtje wat je allemaal bij de hand moet hebben om te beginnen:

  1. Een wasbak / teil
  2. Vies wasgoed
  3. Een (reis)wasmiddel

De handwas is ideaal voor een paar items per keer. Als je teveel in 1 keer wast heb je ook meer ruimte nodig om alles op te kunnen hangen, dus het beste is om de was te verdelen over de week.

Kleur bij kleur

Net zoals je thuis ook doet, moet je de witte was van het gekleurde wasgoed scheiden. Als je dit van te voren allemaal weet, kun je misschien beter thuis al bij het inpakken beslissen om gewoon geen witte sokken, onderbroeken, handdoeken etc. mee te nemen, zo hoef je daar op vakantie al niet meer rekening mee te houden. Maak het jezelf zo relaxt mogelijk! En als je dan toch bezig bent: Zoek thuis vooral sneldrogende kleren en handdoeken uit zodat je straks niet dagen met natte was zit. Plannen is het halve werk.

Lekker soppen met warm water

Laat de teil of de wastafel vollopen met warm water. Als het zo warm is dat je er nog net met je handen in kunt is het precies goed. Te warm kan je kleren doen krimpen en is slecht voor je huid en bovendien kunnen kleuren er van gaan doorlopen. Dat wil je dus echt niet! Terwijl het water in de bak loopt voeg je een paar druppels reiswasmiddel toe (afwasmiddel kan ook als je geen wasmiddel bij je hebt). 

In koud water wassen

Kijk voor wat je nodig hebt aan wasmiddel goed op het etiket, maar vaak is reiswasmiddel heel geconcentreerd en heb je maar heel weinig nodig. Je hebt trouwens ook reiswasmiddel waarmee je in koud water kunt wassen, dus het is de moeite waard om vlak voor je gaat reizen je te oriënteren op internet wat voor jou het meest geschikt is.

Scrubben en wrijven en weg zijn de vlekken

Doe je vieze kleren in het water en laat het sop goed in het textiel doordringen. Sop en schud en wrijf goed met je handen zodat alle items goed doordrenkt worden en wrijf met de stoffen tegen elkaar, vooral op plekken waarvan je weet dat er vlekken zitten. Als je echt hele vieze modderige kleren hebt scrub dan wat extra en voeg wat extra druppels (of poeder) van het wasmiddel toe.

Laat je kleren even weken

Nadat je je kleren goed hebt gescrubd zal je zien dat het water wat smoezelig of misschien wel heel vuil eruit gaat zien. Je kunt het water weg laten lopen en er weer schoon water indoen met weer wat druppeltjes wasmiddel. Na 5 minuten in het zeepwater te hebben gelegen is het voor kleine wasjes genoeg om ze uit het water te halen. Grotere wasjes kan je beter 30 minuten in het water laten weken. 

Spoel de zeep eruit

Het vuile water laat je vervolgens weglopen en daarna spoel je alle items zorgvuldig uit onder stromend water. Zodra er geen schuim en doorzichtig water uit het textiel komt weet je dat ze voldoende zijn gespoeld.

Hoe drogen je kleren het snelst?

Nadat je je kleren goed hebt uitgespoeld wil je waarschijnlijk dat ze zo snel mogelijk weer droog zijn. Je hebt immers niet zoveel kleren bij je als je normaal zou hebben. Wring daarom zoveel mogelijk water uit het wasgoed en zorg ervoor dat ze zo recht mogelijk opdrogen, anders zit je straks met de kreukels. De moeilijker te drogen spullen zoals wol en katoen drogen sneller als je ze op een droge handdoek legt, ze hierin oprolt en nog heel goed het overige water eruit probeert te wringen. Rol de handdoek weer uit, strek alles even glad en hang de kleren nu op. Hoe beter de lucht circuleert hoe beter iets droogt, dus hang alles buiten, of bij een raam of voor een ventilator helpt ook.

Populairste wasmachines

Roos van Wasmachines.nl

Op de hoogte blijven en/of dit bericht aanraden?