Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis
Prijsrange
Wis
Best Reviewed
Wis

De capaciteit van de trommel: wat past er in mijn wasdroger?

De capaciteit van de trommel: wat past er in mijn wasdroger?

Door: redactie@wasmachines.nl | 14 november 2019 16:19
wasdroger, trommelinhoud, vulcapaciteit, vulgewicht

Wanneer je een wasdroger kopen gaat, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Naast energielabel en droogsysteem (kies je een condensdroger, luchtdroger of warmtepompdroger) moet je zeker ook kijken naar de trommelinhoud.

Waarom het vulgewicht van je wasdroger belangrijk is

Het vulgewicht (dat dus ook wel trommelinhoud of capaciteit genoemd wordt) geeft aan hoeveel was je tegelijkertijd kunt drogen. De meeste wasdrogers hebben een trommelinhoud van 7, 8 of 9 kilo. 10, 11 of 12 kilo droogcapaciteit komt ook voor, maar wasdrogers die deze hoeveelheden aankunnen, zijn wel zeldzaam.

Heel belangrijk bij het kiezen van de trommelinhoud van je wasdroger is kijken naar de vulcapaciteit van je wasmachine. Als vuistregel kun je aanhouden dat de capaciteit van de droger wat groter moet zijn dan die van de wasmachine. Heb je namelijk meer wasgoed dan er in je droger past, dan zul je niet alles in één keer kunnen drogen. En dat is nadelig voor je energierekening! Wasgoed proppen (zodat het toch past in de droger) is echt geen goede oplossing: de was wordt dan namelijk niet goed droog en zal extra gekreukt uit de droger komen!

Weet je echter al zeker dat je na elke keer wassen niet al je wasgoed in de droger zult doen (bijvoorbeeld omdat je je T-shirts en jeans altijd aan de lijn hangt), dan zou je trouwens wel voor een gelijke capaciteit kunnen kiezen.

Weet je bij voorbaat al dat je vaak grote stukken wasgoed wilt drogen (denk bijvoorbeeld aan dekbedden of slaapzakken)? Kies dan een wasdroger met een groot vulgewicht én kijk naar het deurtje: een extra grote vulopening is dan namelijk wel zo handig!

Welke trommelcapaciteit heb ik nodig?

Vind je het lastig om te bepalen hoeveel kilo vulgewicht je wasdroger aan moet kunnen? Gelukkig zijn er wel een aantal richtlijnen. Ben je in je eentje (een eenpersoons huishouden dus) of heb je een wasmachine met een kleine capaciteit, kies dan ook een wasdroger met lage trommelcapaciteit. Een droger met een laag vulgewicht is ook een goede keuze wanneer je over het algemeen alleen maar kleine wasjes draait. In al deze gevallen heb je dan waarschijnlijk wel genoeg wasgoed om de droogtrommel mee te kunnen vullen. En dat is goed: een volle wasdroger is relatief energiezuiniger dan een droger die maar met een halfvolle trommel draait.

Ben je met zijn tweeën? Voor een tweepersoons huishouden is een wasdroger met 7kg vulcapaciteit meestal voldoende. Een gezin met één kind heeft meestal ook nog wel genoeg aan een trommelinhoud van 7 kilo. Voor een gezin met twee kinderen wordt een wasdroger met een inhoud van 8 kilo aangeraden. Heb je een groter gezin of moet je regelmatig groot wasgoed drogen (tweepersoons dekbedovertrekken bijvoorbeeld), kies dan voor een grotere trommel. In de praktijk zal dat meestal een trommel met een inhoud van 9 kilo zijn.

Is dat voor jouw situatie niet genoeg en wil je bijvoorbeeld een wasdroger met een capaciteit van 12 kilo? Dat soort drogers zíjn er wel, maar je moet er wel naar zoeken. Gewone consumentenwasdrogers met deze trommelinhoud zijn zeldzaam: het gaat dan bijna altijd om professionele wasdrogers zoals die bijvoorbeeld in hotels of wasserijen gebruikt worden.

Nat of droog wasgoed: dit betekent het voor je trommelcapaciteit

Bij zowel wasmachines als wasdrogers wordt de trommelinhoud berekend aan de hand van droog wasgoed. Stel dat je wasmachine een capaciteit van 8 kilo heeft, dan kun je er dus 8 kilo droge was in stoppen. Maar als je de was eruit haalt, is deze nat en weegt dus meer dan 8 kilo. Zou je een wasdroger hebben met eenzelfde of kleinere capaciteit als de wasmachine, dan kun je dus niet alles in één keer drogen als de droger ook een trommelinhoud van 8 kilo heeft. Uiteraard geldt dit niet wanneer je al vooraf weet dat je een gedeelte van je wasgoed sowieso niet in de droger wilt stoppen!

Dit is ook belangrijk om te weten als je overweegt een wasdroogcombinatie te kopen. In zo’n duomachine kun je ongeveer 25 tot 50 procent minder was drogen dan wassen. Dat is op zich niet zo’n probleem wanneer je een deel van het wasgoed wilt ophangen. Is het echter allemaal was die in de droger moet, dan zul je een paar keer een droogcyclus moeten draaien!

 

Annemarie van Wasmachines.nl

Op de hoogte blijven en/of dit bericht aanraden?