Door Annemarie van Wasmachines.nl, woensdag 20 november 2019
Natuurlijk, je wasdroger bedienen is supersimpel. Kwestie van de natte was erin doen en het juiste droogprogramma kiezen. Kind kan de was … pardon, dróóg doen. Maar wil je echt het meeste uit je wasdroger halen, lees dan vooral even verder. Met deze tips gaat je kleding én je wasdroger langer mee en zorg je ook nog eens dat hij energiezuiniger droogt.
‘Hoe werkt een wasdroger?’ vragen veel mensen zich af. Best een logische vraag, vooral omdat de werking ook meteen iets zegt over het energieverbruik. Een droger werkt met verwarmde lucht. Het wasgoed draait rond in de trommel. Omdat de trommel van een wasdroger groter is dan een wasmachinetrommel, kan het wasgoed riant ronddraaien en drogen. Juist omdat wasgoed in een droogtrommel meer ruimte heeft dan een wasmachine, wordt het risico op kreuken verminderd.
Nu gaat niet ieder soort wasdroger hetzelfde om met die warme lucht. Het meest zuinig zijn warmtepompdrogers: die hergebruiken de warme lucht. Daarom verbruiken dit soort drogers minder energie dan bijvoorbeeld condens- of luchtafvoerdrogers.
Omdat een warmtepompdroger wel langer over het drogen doet, lijkt het op het eerste gezicht dat deze drogers juist minder zuinig zijn met energie, maar dat is dus niet waar. Het duurt langer, maar het gebeurt met gerecyclede warme lucht, op een relatief lage temperatuur. Bijkomend voordeel: omdat de temperatuur laag is, zullen je dierbare kledingstukken ook niet snel krimpen!
We hebben allemaal wel eens met een kledingstuk in handen gestaan en ons afgevraagd: mag dit in de droger? In de meeste gevallen brengt het wasetiket uitkomst. Op dit label staat met een symbooltje aangegeven of je trui, broek of lingerie in de droger mag en hoe heet de droger dan mag zijn.
Over het algemeen kun je zeggen dat veel kleding probleemloos in de wasdroger kan. Katoenen en linnen kleding, sportkleding, synthetische kleding en zelfs sommige wollen kleding kun je gewoon in de wasdroger stoppen. Check voor de zekerheid wel altijd even het waslabel en kies het bijpassende droogprogramma: voor (bijna) iedere soort wasgoed hebben wasdrogers een specifiek programma. Handdoeken en beddengoed kunnen meestal ook probleemloos gedroogd worden.
Ook dekbedden, sommige slaapzakken en synthetische kussens kunnen in de wasdroger (als die tenminste groot genoeg is). Handige tip: doe een tennisbal in een sok, knoop de sok goed dicht en gooi deze erbij. De was zal nu gelijkmatiger drogen en heerlijk opgefluft uit de droger komen.
Zoals gezegd kunnen veel kledingstukken en wasgoed zonder problemen in de wasdroger, maar dat geldt niet voor alles. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 60% van zijn wasgoed in de droger stopt en 40% ophangt aan de waslijn, of op een rekje laat drogen. Het gaat dan vaak om tere stoffen, of kledingstukken die versierd zijn met pailletjes en glittertjes.
Sommige stoffen kunnen slecht tegen (overmatige) warmte, of zullen heel snel slijten wanneer ze lang ronddraaien in de wasdroger. We noemden al even de tere stoffen: een zijden blouse gaat veel langer mee wanneer je hem niet in de droger stopt. En een stof als kunstleer kan beschadigen in de droger, waardoor je kledingstukken er minder mooi uit gaan zien.
Ook hier geldt echt: check het waslabel en houd je daar aan. Zo voorkom je dat je mooie kleding beschadigt of krimpt!
Wat je trouwens ook niet moet doen is was die nog heel nat is in de wasdroger doen. Het wordt wel droog, maar het drogen duurt lang en kost veel energie. Je kunt veel beter de was even extra centrifugeren en dan pas in de wasdroger doen: dat scheelt veel tijd en dus energie!
Een droger is best een aankoop, dus het is wel zo fijn als hij lang meegaat. Hoe lang dat precies is, verschilt van droger tot droger. Een standaard droger zou het minimaal zo’n 10 jaar moeten uithouden bij een gemiddelde belasting – in Nederland is dat 2,5 droogbeurten per week. Rekenen we dat even om, dan kom je dus op ongeveer 1300 droogbeurten.
Tussen wasdrogers onderling kan nogal wat kwaliteitsverschil zitten. In de regel is het zo dat hoe duurder de wasdroger die je koopt, des te langer hij meegaat. Miele wasdrogers gaan bijvoorbeeld gemiddeld zo’n 5000 droogbeurten mee, terwijl een goedkoper exemplaar van het merk Candy gemiddeld de 1500 haalt. Heb je een wasdroger van een merk als AEG, Bosch of Siemens? Reken dan op ongeveer 3750 droogbeurten.
Heb je (nog) geen wasdroger, dan zit er niets anders op dan je was aan de lijn te drogen. In de zomer doe je dat dan natuurlijk buiten: in de zon is je was zo droog, vooral als er een briesje staat. In de winter moet je binnen je heil zoeken. Staat je wasrek in een onverwarmde ruimte, dan kan het best nog lang duren voordat je was droog is. Wat kan helpen, is een rekje in het trapgat hangen: warme lucht trekt namelijk altijd naar boven. Heb je maar één of twee kledingstukken die je wilt drogen? Met een föhn gaat het snel. Kleine kledingstukken, bijvoorbeeld sokken, kun je ook op de radiator leggen.